Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis a gyermekpénz-emelésről: a kormány megoldást fog találni

Johannis a gyermekpénz-emelésről: a kormány megoldást fog találni Románia

„Valószínűleg nem lehet rögtön gyakorlatba ültetni” a gyereknevelési pótlék megkétszerezését előíró törvényt, jelentette ki Klaus Johannis államelnök szerdán, hangsúlyozva, a kormány néhány hónapon belül megtalálja a szükséges erőforrást.

Hirdetés
Hirdetés

„Én is és a kormány is szeretnénk emelni a gyereknevelési pótlékot. Rám az hárult, hogy elemezzem a törvényt és eldöntsem, hogy kihirdetem-e, avagy sem. A törvény rendeben van – ezért kihirdettem. A kormány szeretné megemelni a pótlékot. A probléma azonban az állami költségvetésben van, amelyet azelőtt hagytak jóvá, hogy a pótléknövelésről szóló törvényt elfogadták volna. Meggyőződésem, hogy a kormány meg fogja találni a legjobb megoldást. Valószínűleg nem lehet azonnal gyakorlatba ültetni a törvényt, de a kormány néhány hónapon belül megtalálja a szükséges erőforrást” – fejtette ki Johannis a Cotroceni-palotában.

Arra a kérdésre, hogy júliusban lesz-e pénz a pótlék növelésére, Johannis leszögezte, megvan az akarat az erőforrások elkülönítésére.

„Ha például felszámolják a különnyugdíjakat, a megtakarított többletet fel lehetne használni a pótlékra. Ezt a számítást azonban a kormánynak kell elvégeznie” – mutatott rá az államfő.

Megemlítette ugyanakkor, hogy több munkamegbeszélése volt a nap folyamán az Orban-kabinet tagjaival, többek között a szállítási infrastruktúráról, az energetikai ágazatban eszközlendő projektekről, illetve a szociális gondozásról és más munkaügyi kérdésekről volt szó. „A kormány rövid időn belül nagyon, nagyon jó projektekkel fog előállni’ – mutatott rá Johannis.

Orban: elhalasztjuk a gyermeknevelési támogatás megduplázását

A kormány elhalasztja a gyermeknevelési támogatás megduplázásáról szóló törvény életbe lépését – erősítette meg szerda este Ludovic Orban miniszterelnök.

Információk szerint a halasztásról akár már a csütörtöki ülésén is dönthet a kabinet.

A miniszterelnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy csütörtökön döntést hozzanak a választási törvény módosításáról is.

Orban szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD), amely bevezette a speciális nyugdíjakat, hazudik, amikor azt állítja, hogy most meggondolta magát, és meg szeretné szüntetni ezeket a kiváltságokat. Azt mondta: ha összehívják a parlament rendkívüli ülését, kérni fogja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vonatkozó javaslatát tűzzék napirendre.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük