Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését a Colectiv-perben

Ismét elhalasztották a jogerős ítélet kihirdetését a Colectiv-perben Románia

Május 3-ra halasztotta az ítélethirdetést pénteken a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben, amelyben a főváros negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét alapfokon 8 év és 6 hónap börtönre ítélték.

Hirdetés
Hirdetés

A politikust hivatali visszaélésért vádolják a Colectiv-klubban 2015 októberében történt tűzvész ügyében. A 64 halálos áldozattal és 150-nél is több sérülttel járó tragédia miatt a szórakozóhely három tulajdonosát egyenként 11 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnvádi per tavaly december végén ért véget, azóta a bíróság háromszor is elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését.

A múlt év végi, utolsó tárgyaláson a vádlottak ügyvédjei az alapfokú ítélet enyhítését kérték, arra hivatkozva, hogy védenceiket nem kellett volna bíróság állítani. Az ügyészek ezzel szemben a törvény által előírt maximális büntetést kiszabását kérték a vádlottakra. Érveik szerint az állam intézményeit átszövő korrupció miatt „egy egész temetőnyi” ember égett halálra.

A Bukaresti Törvényszék a 2019. december 16-án a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát alapfokon 12 év 8 hónap, két tűzszerészt 9 év és 8 hónap, illetve tíz év, szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték.

A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen, akiket 50 millió euróra rugó kártérítési kötelezettséget szabott ki a törvényszék. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük