Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Péntektől nem szállhatnak fel a román légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépei

Péntektől nem szállhatnak fel a román légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépei Románia

A román hadsereg vezérkari főnöke, Daniel Petrescu tábornok péntektől felfüggesztette a légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépeinek felszállását.

Hirdetés
Hirdetés

Közleményében a védelmi minisztérium az intézkedést azzal indokolta, hogy a MiG-21 LanceR gépek üzemeltetése során jelentős számú, halálos áldozattal vagy a repülő megrongálódásával, illetve megsemmisülésével járó baleset történt.

A minisztérium tájékoztatása szerint a MiG-21 LanceR felszállása felfüggesztésének időtartama alatt a légierő F-16-os vadászgépei teljesítenek légi járőrszolgálatot a NATO Romániába telepített harci gépeivel együtt.

A közlemény szerint Románia felgyorsítja a 32 F-16-os repülő tervezett beszerzését Norvégiából, az akvizíciót jóváhagyó törvény tervezete hamarosan a parlamentbe kerül. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a F-16-osok legkevesebb tíz évig üzemképesek, és az 5. generációs F-35-ös harci gépek beszerzéséig teljesítenek majd légvédelmi feladatokat.

Dîncu: elsősorban a pilóták biztonságára gondoltunk

A pilóták biztonságát szem előtt tartva született meg a döntés a légierő MiG-21 LanceR típusú harci gépei felszállásának felfüggesztéséről – jelentette ki pénteken a védelmi miniszter.

Vasile Dîncu egy besztercei sajtótájékoztatón azt mondta, balesetek is történtek az utóbbi időben, illetve olyan meghibásodások is, amelyek ugyan nem vezettek balesethez, de túl gyakoriakká váltak. Elsősorban a pilóták biztonságára gondoltak, amikor úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a MiG-21 LanceR típusú harci gépek felszállását – nyomatékosította.

A miniszter hozzátette, a MiG-ek „nem kerülnek az ócskavasba”, továbbra is a légierő felszereltségének részét fogják képezni, a pilótákat pedig átképzik F-16-os vadászgépek vezetésére vagy más feladatokra. „Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a döntés jelen pillanatban nem érinti az ország légvédelmi kapacitását” – nyomatékosította.

A miniszter szerint a repülési tilalom 26 harci gépet érint. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások