Hirdetés
Hirdetés

A kormánykoalíció benyújtotta a parlamentbe az offshore-törvény tervezetét

A kormánykoalíció benyújtotta a parlamentbe az offshore-törvény tervezetét Románia

Benyújtották a parlamentbe pénteken az offshore-törvény tervezetét a kormánykoalíció vezetői.

Hirdetés
Hirdetés

A hírt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke osztotta meg a Facebook-oldalán.

A politikus közlése szerint elfogadása esetén a jogszabály zöld jelzést fog adni a fekete-tengeri beruházásoknak, és csökkenteni fogja az orosz földgáztól való függőséget. Így szerinte Románia regionális energiahatalom lehet, a román állampolgárok pedig olcsóbb gázhoz juthatnak.

A Fekete-tenger talapzatában lévő gáz kitermelése nyomán a bevétel 60 százaléka a román államot, 40 százaléka pedig a befektetőt illetné meg a tervezet szerint – írta Ciolacu.

Rámutatott arra, hogy az offhsore-törvény stabilitást és kiszámítható joggyakorlatot biztosítana nemcsak a fekete-tengeri földgázt kitermelni szándékozó befektetők számára, hanem a szárazföldi kitermelők számára is.

Ciolacu tájékoztatása szerint a kitermelés már az idei év második felében megkezdődhet, a Black Sea Oil and Gas vállalat már megkezdte az előkészületeket mintegy évi egymilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalához.

A jogszabály ugyanolyan adófeltételeket teremt az offshore (nyíltvizi) kitermelés, mint a nagy mélységű onshore (szárazföldi) kitermelés számára – hangsúlyozta a politikus. Utóbbira a Buzău megyei Caragele környékén nemrég felfedezett földgázmezőt említette példaként, amelynek kitermelése szerinte 2024 elején kezdődhet el.

A Fekete-tenger talapzatában lévő egyik gázmező, a Neptun Deep kitermelésének előkészületei jövő évben kezdődhetnek el, az első adag gáz várhatóan 2026 végén, 2027 elején kerülhet a felszínre – tette hozzá bejegyzésében.

A gázmezők kitermelésével Románia a belső szükségleténél kétszer annyi gáz fölött rendelkezhet, és ezzel vezető szerephez juthat a régió energiabiztonságának megteremtésében. A többletnek köszönhetően ugyanakkor a háztartási fogyasztók számára alacsonyabb áron számlázhatják ki a gázt – írta Ciolacu.

Popescu: megkétszereződik a Romániában kitermelt földgázmennyiség 

Az offshore-törvény elfogadása biztosítja Románia energiafüggetlenségét és csökkenti az orosz gázfüggőséget – írta a Facebook-oldalán Virgil Popescu energiaügyi miniszter annak kapcsán, hogy a koalíció vezetői pénteken iktatták a parlamentben a jogszabály tervezetét.

A tárcavezető közlése szerint a törvény lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz kitermelését oly módon, hogy a jövedelem 60 százaléka a román államot, a 40 százaléka pedig a beruházókat illeti meg. Popescu fontosnak nevezte, hogy a jogszabály stabilitást és kiszámítható joggyakorlatot biztosít nemcsak a nyíltvízi (offshore), hanem szárazföldi (onshore) kitermelők számára is.

Hangsúlyozta, hogy a fekete-tengeri kitermelés már az idei év második felében elkezdődhet: az évi egymilliárd köbméter földgáz felszínre hozatalára készülő Black Sea Oil and Gas társaság gyakorlatilag készen áll a munkálatok elkezdésére.

Emellett Popescu szerint az elfogadás előtt álló törvénynek köszönhetően felgyorsulhatnak a befektetések és már 2024-ban elkezdődhetnek a munkálatok a Buzău megyei Carageán, ahol az elmúlt harminc évben felfedezett romániai gáztartalékok legnagyobbika található. A miniszter közölte azt is, hogy a Fekete-tenger talapzatában lévő egyik gázmező, a Neptun Deep területén jövő évben kezdődhetnek el a munkálatok, az első adag gáz várhatóan 2026 végén, 2027 elején kerülhet a felszínre.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a törvény elfogadása után a Romániában kitermelt földgázmennyiség megkétszereződik, bőven fedezni fogja a hazai szükségletet, és az ország hozzájárul majd a régió energiabiztonságához.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások