Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: Románia nem támadja meg Ausztria vétóját az Európai Unió Bíróságán

Iohannis: Románia nem támadja meg Ausztria vétóját az Európai Unió Bíróságán Románia

Románia nem fogja megtámadni az ország schengeni csatlakozását leszavazó osztrák vétót az Európai Unió Bíróságán – jelentette ki szerdán Klaus Iohannis.

„Románia nem fogja ezt megtámadni az Európai Unió Bíróságán” – mondta az államfő az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója előtt.

Iohannis kijelentette, hogy az Európai Tanácsban fel fogja vetni Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdését.

„Fel fogom vetni a Schengen témáját (…) Kétség sem férhet hozzá, hogy a románok a schengeni térséghez akarnak tartozni. A csatlakozás az egyik fő célkitűzés marad” – mondta az elnök az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója előtt.

A cél megvalósításának útjában két, elhárításra váró akadály áll: Ausztria fenntartásokkal teli hozzáállása és a holland voks, amely azonban vegyes hozzáállást takar, mivel Románia esetében pozitív, Bulgária esetében pedig negatív volt – fogalmazott Iohannis, leszögezve, hogy ezt a két problémát a diplomácia útján kell megoldani, minden más út kizárt.

„Az utóbbi napokban számtalan véleményt és tanácsot hallottam. Szeretném leszögezni: a román állam vagy a közintézmények nem fogják bojkottálni Ausztriát. Az ilyenszerű problémákra nem ez a megoldás” – mondta Iohannis.

Az államfő közölte, intenzív tárgyalásokba kezd a cseh elnökség, a leendő svéd elnökség, valamint Ausztria, Hollandia, Bulgária illetékeseivel, de az Európai Bizottság elnökével is, akit szombaton Bukarestbe várnak.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács szerdai és csütörtöki ülésén nem várható áttörés Románia schengeni csatlakozása ügyében, mert a Tanácsnak egyöntetű döntéssel kell elfogadnia következtetéseit, és egyértelmű, hogy az osztrák álláspont nem változott meg.

„Újra kell kezdenünk a tárgyalásokat, ha nem is nulláról, de nagyon lentről, és sokkal nagyobb nyomatékossággal, sokkal több meggyőző erővel kell felépítenünk érvelésünket. Ez azonban időbe kerül. Kérem, ne várják el, hogy a Tanácsban ma vagy holnap eldől valami a csatlakozással kapcsolatban; ugyanakkor én személyesen úgy látom, hogy jövőre, 2023-ban lehetséges a csatlakozás” – mondta Iohannis.

„A vétkesek nem Bukarestben és nem Romániában vannak”

Klaus Iohannis azt mondta Románia sikertelen schengeni csatlakozási kísérletére utalva, hogy nem Bukarestben és nem is Romániában vannak azok, akik ezért hibáztathatók.

Iohannis azt mondta, tisztában van vele, hogy egyesek nagy elvárásokkal tekintenek az Európai Tanács szerdai és csütörtöki ülése elé, és jómaga is sok megbeszélést tervez Románia schengeni csatlakozásáról, de „gyakorlati megoldás csak a Bel- és Igazságügyi Tanács legközelebbi ülésén várható”, amelyet jobban elő fognak készíteni.

„Nem hiszem, hogy valaki azt képzelheti, hogy a múlt héttől máig Ausztria és Hollandia megváltoztatta álláspontját, és amit múlt héten nem sikerült megoldanunk a Bel- és Igazságügyi Tanácsban, azt ma megoldjuk az Európai Tanácsban. Nem jó ilyeneket remélni, mert nem valósulnak meg. Dolgozni kell, nagyon sokat dolgozni” – szögezte le az államfő.

Hozzátette, furcsának tartotta a „vétkesek utáni hajtóvadászatot”, amely bizonyos körökben elkezdődött a Románia schengeni csatlakozásának leszavazása után. „A vétkesek nem Bukarestben és nem Romániában vannak. Nagyon jól tudják, miért nem lehetett megszavazni; de mi nem hagyjuk magunkat elbátortalanítani. Semmiképpen nem fogom feladni, mindaddig nem fogom feladni, amíg Románia a schengeni térség tagjává nem válik” – jelentette ki Iohannis az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója előtt.

Azt is elmondta, Románia nem tehetett többet a csatlakozás érdekében, mint amennyit megtett, mert Ausztria hozzáállása mindössze néhány nappal a szavazás előtt változott meg, és nem is tudta azt Románia vagy Bulgária valamely lépésével megindokolni. „Politikai okok vannak ott, és a hozzáállásukat nem lehetett megváltoztatni” – vélekedett az államfő.

Azt is felidézte, hogy november 16-án, a belügyminiszterek bukaresti találkozóján valamennyien pozitívan nyilatkoztak Románia schengeni csatlakozásáról, beleértve az osztrák belügyminisztert is. Ausztria akkor változtatta meg álláspontját, amikor már túl késő lett volna kérni a Bel- és Igazságügyi Tanács szavazásának elhalasztását – mondta Iohannis.

„Nem hiszem, hogy a Bulgáriától való különválás jelenti a megoldást”

Klaus Iohannis kijelentette, nem tartja jó ötletnek, hogy Románia a schengeni csatlakozás folyamatában különváljon Bulgáriától, szerinte ez a lehetőség „a legvégső megoldás lenne”.

„Tisztán elméleti síkon a holland voksnak két megoldása van: vagy Hollandia megváltoztatja hozzáállását, és igent mond mind Romániára, mind Bulgáriára, vagy pedig a külön-külön szavazás esetén Romániára marad az igen, Bulgáriára a nem. Személy szerint úgy gondolom, hogy a schengeni csatlakozás együttesen lényegesen jobb, előnyösebb, mint a másik lehetőség. Képzeljük el, mi történik, ha Bulgária, amely nem igazán nagy európai erő, de jó szomszédos partnerünk, magára marad a migrációs hullámmal szemben. Nem hiszem, hogy ez jó megoldás lenne. Ez a lehetőség a legvégső megoldás lenne, amit azonban én és csapatom nem szeretne. Arra keressük a megoldást, hogy Bulgáriával együtt csatlakozhassunk” – jelentette ki Iohannis az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozója előtt.

Elmondta, hogy a román belügyminiszter az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának ülésén azt próbálta elérni, hogy közösen szavazzanak a két országról, de Bulgária esetében alkalmazzák a késleltetést, vagyis engedjék meg, hogy először Románia lépjen be, Bulgária pedig később. A tényleges belépési határidőket és az ellenőrzési feltételeket kellett volna némileg a két országhoz igazítani – magyarázta az államfő.

Arra a kérdésre, hogy ez a késleltetés még mindig szerepel-e a tervben, Iohannis azt válaszolta, hogy ez ki fog derülni az elkövetkező tárgyalások során.

„Ennek a negatív voksnak az egész Unióra nézve erős hatása van, mivel mi egységre, szolidaritásra törekszünk, nem akarunk egymás között konfliktusokat gerjeszteni, hanem együtt akarjuk a megoldásokat megtalálni. Emiatt gondolom úgy, hogy a diplomatikus megoldáskeresés az egyetlen járható út, de időre van szükség” – szögezte le Iohannis.

Az államelnök szerdán részt vesz az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) Brüsszelben szervezett csúcstalálkozóján, majd csütörtökön az Európai Tanács ülésén, amelyen fel fogja vetni Románia schengeni térséghez való csatlakozásának kérdését.

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 15., 8:51
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hamarosan megkapjak a roman tengeri gaz kitermelsenek jogat az osztrakok es akkor mar nem fognak ellenkezni Romaniank a schengenbe valo belepesevel – tehat Iohaisz elnok ur 10 eves mandatuma alatt nem tortent semmi mas mint romaniai erdok es altalaj kizsakmanyolasa mindez az osztrakok altal – tehat folytatta a PSD es Iliescus politikat – ok a petromot adtak el.Az ugymond „romania edicata” program valamint a nagy erdositesi programja minden csondbe ment mielott elkezdodott volna.Kovetkeszteteskent csak aszt tudom levonni hogy minel butabb egy nep annal jobban felre lehet vezetni!!!

 • User
  Dátum: 2022. december 15., 11:42
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Amikor itt a kommentelő oldalon megjelent ,hogy Ausztria megvétozta RO csatlakozását a S övezethez,már megírtam,hogy végül Magyarország lesz a hibás.Na ma ez nekem bejött mint a póker jelenetben Terence Hillnek a 4.ász