Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: dühös és csalódott vagyok a schengeni csatlakozással kapcsolatos szavazás miatt

Iohannis: dühös és csalódott vagyok a schengeni csatlakozással kapcsolatos szavazás miatt Románia

Klaus Iohannis államfő hétfő este azt nyilatkozta, „dühös és csalódott”, amiért Románia nem kapta meg a schengeni csatlakozáshoz szükséges egyöntetű támogatást a tagállamok részéről, de hozzátette, eltökélt szándéka „továbbvinni az ügyet”, amíg az országot befogadják a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, Románia aktívan részt vesz az illegális migráció elleni küzdelemben, ezért mindenki értetlenül áll a múlt heti döntés előtt. „A politikában azonban nem számít, hogy dühös vagy frusztrált vagy boldog vagy. Minket, politikusokat azért választanak meg, hogy megoldjuk a közösség, a nemzet problémáit, és én ezt fogom tenni a jövőben is” – fogalmazott. Hozzátette, bár dühös és csalódott a múlt heti döntés miatt, nem fog meghátrálni, tovább fog küzdeni azért, hogy Románia csatlakozzon a schengeni övezethez.

Iohannis beszélt arról is, hogy az Európai Tanács ezen a héten sorra kerülő ülésén fel fogja vetni a témát, minden bizonnyal vitázni fognak róla, újabb szavazás azonban csak a Bel- és Igazságügyi Tanács következő ülésén esedékes. Mint mondta, Románia schengeni csatlakozása stratégiai célkitűzés marad, amelynek eléréséért a kormány és az Elnöki Hivatal is tovább dolgozik.

Az államfő elismerte, hogy a migráció problémát jelent az Európai Unió számára, de hangsúlyozta, nem Románia tehető felelőssé az illegális migrációért. Bukarest nagyon aktívan hozzájárul az illegális migráció megfékezéséhez, ezért nem érdemelte meg az elutasítást – nyomatékosította.

„Nyilvánvalóan mindent megteszünk, hogy megoldást találjunk – természetesen diplomáciai úton – erre a problémára. A konkrét lépéseket menet közben megbeszéljük. Ma nem fogok konkrétumokat mondani, de szerdán valószínűleg ismertetek két-három intézkedést, amelyet kezdeményezni fogok, hogy előrelépést érjünk el a schengeni csatlakozás ügyében” – fogalmazott Klaus Iohannis.

Svájci elnök: Romániának a schengeni övezet részévé kell válnia

Romániának a schengeni övezet részévé kell válnia – jelentette ki hétfőn a bukaresti látogatáson tartózkodó Ignazio Cassis svájci elnök, hozzátéve, hogy Ausztriára „nagy migrációs nyomás” nehezedik, amely kihat az ország polgárainak életére.

Sajtótájékoztatóján Ignazio Cassis rámutatott, Svájc nem tagja az Európai Uniónak, de támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, úgy véli, hogy ez erősítené a térség biztonságát. „Azok, akiknek van némi tapasztalatuk a politikában, tudják, hogy nem mindig jön el a siker, amikor akarjuk, vagy úgy érezzük, hogy megérdemeljük. De folytatni kell a munkát, mert előbb-utóbb sikerülni fog” – fogalmazott a Klaus Iohannis államfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A svájci elnök hozzátette, Ausztriára „nagy migrációs nyomás nehezedik”, amely hatással van a lakosságra, és ezt a választott képviselőiknek is figyelembe kell venniük. Másrészt hangsúlyozta, hogy ezért a migrációs nyomásért nem Románia okolható. 

Cassis azt mondta, hogy az ukrajnai háború „sajnos nem fog egyhamar véget érni”, ezért a nemzetközi közösség összefogására van szükség. Svájc részt vesz a humanitárius segítségnyújtásban, a svájci kormány százmillió frankos hitelt hagyott jóvá,
hogy segítsen a háború sújtotta Ukrajna és a menekülteket befogadó Moldovai Köztársaság lakosságának megbirkózni a hideggel. „Svájc a genfi egyezmény szigorú betartására szólít fel, és támogatja a nemzetközi közösségnek a háborús bűnök dokumentálására és szankcionálására irányuló erőfeszítéseit” – nyomatékosította az elnök.

Ignazio Cassis méltányolta azt a módot, ahogy Bukarest együttműködik és támaszt nyújt a biztonsági, energetikai, gazdasági és migrációs válsággal küzdő Moldovai Köztársaságnak, kijelentve, hogy Ukrajna és Moldova uniós csatlakozása egyik kulcsa az egész régió fejlődésének és stabilitásának.

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 14., 7:03
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Ja napot kívánok PSD dühös,mert nem lett Shengen?mi is dühösek vagyunk a sok üres ígéretek miat,nem beszélve az alacsony fizetésekrol nyugdijakrol,az egyre növekvő árakról,a minden megadoztatasrol stb.A fiatalok el vandorlasarol és még sorolhatnank