Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis az 1989-es forradalomról: a felelősök megbüntetése az igazságszolgáltatás megbocsáthatatlan adóssága

Iohannis az 1989-es forradalomról: a felelősök megbüntetése az igazságszolgáltatás megbocsáthatatlan adóssága Románia

Az igazság kiderítése és az 1989. decemberi „borzalmak” felelőseinek megbüntetése a romániai igazságszolgáltatás „megbocsáthatatlan adóssága” – jelentette ki Klaus Iohannis államfő szerdán, a román forradalom és szabadság győzelmének napja alkalmából.

Hirdetés
Hirdetés

Iohannis az államelnöki hivatal által továbbított üzenetben emlékezik meg az 1989. decemberi forradalomról. Kifejti, az akkori hősök és hőstettek felidézése mellett tisztességesen fel is kell vállalni a múltat, és ehhez mindenekelőtt igazságot kell szolgáltatni.

„Sajnos az igazság kiderítése és az 1989. decemberi borzalmakért felelősök megbüntetése a román igazságszolgáltatás megbocsáthatatlan adóssága. Szégyenletes, hogy harminckét évvel a romániai forradalom után senki sem fizetett a szörnyű mészárlás áldozataiért. A román igazságszolgáltatás nem nyugodhat addig, amíg a forradalomban elesettekért felelős személyeket nem azonosítják és nem vonják felelősségre” – olvasható az elnöki üzenetben.

Iohannis hangsúlyozza, az 1989. decemberi forradalom Románia jelenkori történelmének origója, amely gyökerestől változtatta meg az ország sorsát. A diktatúra legyőzése azonban túl sok fiatal életébe került. Ezen a napon az ő áldozatuk előtt kell tisztelegnünk – teszi hozzá.

Az 1989 decemberében történt események indították el Romániát a demokrácia útján, nyitották meg az utat a NATO, az Európai Unió, az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség felé, és emelték Romániát a régió biztonságának fontos elemévé. A valós történelmi eseményeket a fiataloknak is meg kell ismerniük, ugyanis az elődök szabadságharcát a maga teljes értékében kell felfogni és továbbvinni – szögezi le Iohannis, aki azt is hangsúlyozza, hogy polgári kötelességünk az azóta elsajátított európai elvek és jogok védelme, amelyről soha nem mondhatunk le.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások