Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Holland kormányfő: Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha minden feltételt teljesít

Holland kormányfő: Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha minden feltételt teljesít Románia

Románia akkor csatlakozhat a schengeni övezethez, ha ennek valamennyi feltételét teljesíti – jelentette ki szerdán, romániai látogatása során Mark Rutte holland miniszterelnök, aki Klaus Iohannis államelnökkel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket.

A felek megtekintették a Brassó megyei nagysinki katonai kiképző alakulatot, ahol holland, francia, belga és román katonák teljesítenek szolgálatot.

A látogatást követő sajtótájékoztatón Rutte újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Hollandia nem ellenzi elvből Románia schengeni övezethez való csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell. Rámutatott: meg kell várni, hogy a feltételek teljesítéséről zajló vizsgálatok milyen eredménnyel zárulnak, illetve mi lesz az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus sorsa, amelynek során Brüsszel figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatási reformokat. Rutte rámutatott, hogy korrekt és átlátható módon kell ellenőrizni a feltételeket. Elismerte, hogy Románia sok lépést tett a jó irányba, „de szerkezetileg egy erősebb jogállammá kell válnia”.

Iohannis elmondta, hogy a schengeni csatlakozási feltételek 2011 óta módosultak, azóta korszerűbbé vált a közös határellenőrzés, és még sok munkára van szükség ahhoz, hogy mindenki számára biztonságos schengeni övezetet alakítsanak ki. A román elnök úgy vélte, hogy a technikai feltételek mellett a politikaiakat is teljesíteni kell, hiszen a végső szó az uniós belügyminisztereké lesz, akiknek konszenzussal kell dönteniük. Mint mondta, nem szabott határidőt, hiszen nem az a lényeg, hogy Románia mikor léphet be a schengeni övezetbe, hanem az, hogy ez valamikor megtörténjen, lehetőleg minél hamarabb – mondta. Románia már 2011 óta szeretne a schengeni övezet tagjává válni, egyebek mellett ezt Hollandia vétója akadályozta meg eddig.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Rutte bejelentette, hogy Hollandia növeli az Ukrajnának nyújtott segítséget, hogy Kijev megerősítse légvédelmi kapacitását. A holland kormányfő közölte, minden eszközzel támogatni kell Ukrajnát, és elítélte az ukrán civileket ért orosz rakétatámadásokat.

forrás: MTI

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 13., 9:23
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Eljott Rutte mint egy gyarmattarto es elmondta hogy Ukrajnanak adjuk meg tobb penz es amugy megy schengen nem lesz ! Arrogans nagykepu ficko! Johaniszka meg bologat kb ennyi tortent!