Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hat személyt vettek őrizetbe hamis Covid-oltási igazolványok kiállítása miatt

Hat személyt vettek őrizetbe hamis Covid-oltási igazolványok kiállítása miatt Románia

Őrizetbe vettek a korrupcióellenes ügyészek két egészségügyi asszisztenst, akik a gyanú szerint egy mangaliai oltóközpontban több mint 100 személynek állítottak ki pénz ellenében oltási igazolványt, anélkül, hogy az illetőknek beadták volna a vakcinát.

Hirdetés
Hirdetés

Az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerdán közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy büntetőeljárást indítottak egy mangaliai oltóközpont két asszisztensnője, Pompilia Timofei és Henriette-Raluca Berge ellen, akiket 24 órára őrizetbe is vettek bűnszervezet létrehozása, csúszópénz elfogadása, informatikai rendszerhez való illegális hozzáférés, informatikai csalás és közokirat-hamisítás miatt.

Ugyanabban az ügyben Elena Daniela Vlădoit, a mangaliai városi kórház alkalmazottját is őrizetbe vették befolyással való üzérkedés, vesztegetés, informatikai rendszerhez való illegális hozzáférésre való felbujtás, informatikai csalásra való felbujtás és közokirat-hamisításra való felbujtás miatt.

További három személyt szintén őrizetbe vettek bűnszervezet létrehozása, befolyással való üzérkedés, vesztegetés, informatikai rendszerhez való illegális hozzáférés, informatikai csalás, közokirat-hamisítás és pénzmosás miatt.

Az ügyészek azt próbálják felgöngyölíteni, hogyan juthatott több mint 100 – zömében Suceava és Konstanca megyei – ember a digitális európai Covid-igazolvány birtokába, anélkül, hogy megkapta volna az oltást.

A DNA szerint augusztus végén, szeptember elején Pompilia Timofei és Henriette-Raluca Berge bűnszervezetet hozott létre, amelynek az volt a célja, hogy 250-400 euró közötti összegekért hamis oltási igazolványokat állítson ki.

A szervezethez utólag mások (rokonok, barátok) is csatlakoztak, akik ‘ügyfeleket’ toboroztak a két asszisztensnőnek. A beszervezett személyekért 100-250 eurós jutalékot kaptak, az ügyfél anyagi helyzetétől függően.

A beoltottságot hamisan igazoló bizonylatot a mangaliai oltóközpont rendszere segítségével állították ki. A kapcsolatot Elena Daniela Vlădoi tartotta fenn a csoport tagjai között, ő intézte az összegek elosztását is.

A mangaliai városi kórházban és az oltóközpontban, valamint 50 Suceava és Konstanca megyei magánlakásban végzett házkutatások során 192 ezer lejt és 80 ezer eurót foglaltak le a nyomozók.

Az ügyészek a Suceava megyei törvényszék elé terjesztik az iratcsomót, és kérik az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások