Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiță: nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám Romániában, hanem az, hogy mikor lesz

Gheorghiță: nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám Romániában, hanem az, hogy mikor lesz Románia

Nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hulláma a koronavírusnak Romániában, hanem az, hogy mikor és milyen mértékű lesz – nyilatkozta a Digi24-nek Valeriu Gheorghiță, az oltáskampány koordinátora. A katonaorvos ismét hangsúlyozta a védőoltás szükségességét, hogy elkerülhető legyen a fertőzések számának jelentős növekedése, ugyanakkor elmondta, hogy az emberek elmehetnek nyaralni, de tiszteletben kell tartaniuk a higiéniai előírásokat és a társadalmi távolságtartás szabályait.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem értük el a tömeges immunizálás szintjét. Sajnos, különösen a Delta változat esetében a betegségen való átesés útján szerzett immunitás nem nyújt elég védelmet, az emberek 20-50%-a ki van téve az újrafertőződés veszélyének. Minél alacsonyabb az oltási arány, annál gyorsabban terjed ez az új vírusváltozat” – mondta Valeriu Gheorghiță.

A negyedik hullámról Gheorghiță a következőket mondta: „Azt hiszem, a negyedik hullám kapcsán nem az a kérdés, hogy jön-e, hanem az, hogy mikor jön, és milyen mértékű lesz. Bárcsak mindannyian tévednénk. A világjárvány során végig azt kívántuk, hogy ezek a jóslatok ne váljanak valóra, de látjuk a virológiai jellemzőket és más országok – India, Oroszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Portugália, Dánia, Olaszország, Görögország – tapasztalatait, ahol a megbetegedések száma ismét növekedni kezdett.

„Nem kell otthon maradnunk, de tartsuk be a szabályokat”

„Az ajánlás az, hogy menjünk el nyaralni, egyértelmű, hogy szükségünk van rá, ez nem az az időszak, amikor otthon kellene maradnunk. Tudjuk, hogyan kell megóvnunk magunkat, milyen szabályokat kell követnünk. (…) Nem csak azért kell ügyelnünk a higiéniára vagy maszkot viselnünk, mert valaki megkér rá. Ismerve ezeket a szabályokat, és tudva, hogy lehetőségünk van beoltatni magunkat, minden eszközzel rendelkezünk ahhoz, hogy elkerüljük az esetek számának jelentős növekedését az elkövetkező időszakban.

Ha nem oltatjuk be magunkat elegen, akkor valószínű – és ezek a WHO becslései is -, hogy augusztus végére a koronavírus megbetegedések 90%-át ez a Delta-törzs fogja okozni. Európai szinten az a tendencia, az esetek száma növekszik” – tette hozzá az orvos.

A védőoltás a Delta variánssal szemben is véd

Az oltáskampány koordinátora elmondta, a COVID-19 elleni vakcina a Delta vírustörzzsel szemben is véd.

Gheorghiţă leszögezte, az oltás 50-70%-kal csökkenti a tünetmentes fertőzés kockázatát, még akkor is, ha a beoltott személy tesztje pozitív. „Egyértelmű adatokkal rendelkezünk arról, hogy már egy adag oltás után körülbelül 30%-50%-kal csökken a fertőzési kockázat” – mondta.

A katonaorvos figyelmeztetett, hogy ha nem nő a lakosság átoltottsága, nagyon nehéz lesz később megállítani az esetszámok növekedését.

„Ha beoltatjuk magunkat, akkor a Delta variánssal szemben is védettek vagyunk” – nyomatékosította a katonaorvos, hozzátéve, hogy egy Delta vírustörzzsel megfertőződött egyén 6-7 további személy megbetegedését okozhatja. Ez azt jelenti, hogy nagyon magas a reprodukciós rátája, főleg a nem beoltott emberek körében.

Valeriu Gheorghiţă szerint jelenleg nincs szó arról, hogy az emberek harmadik adagot is kapjanak az oltásból, mert nem áll rendelkezésükre elegendő adat erre vonatkozóan, és az oltás két adaggal is hatásosnak bizonyul továbbra is.

Jelenleg Romániában a brit, úgynevezett Alpha vírustörzs a domináns, akárcsak egész Európában, ahol az elvégzett szekvenálások arra utalnak, hogy a megfertőződések 84%-át a brit variáns okozza. Sok országban viszont a Delta vírustörzs vált dominánssá – tette hozzá.

A szakember azt is elmondta: világszerte több mint 3,2 milliárd dózis vakcinát adtak már be a COVID-19 ellen, de a fejlődő országok lakosságának átoltottsága még mindig csak 1% körüli.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások