Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: tízből hat román állampolgár úgy véli, hogy a korrupció kihat mindennapi életére

Felmérés: tízből hat román állampolgár úgy véli, hogy a korrupció kihat mindennapi életére Románia

Tízből hat román állampolgár véli úgy, hogy a korrupció kihat mindennapi életére – derül ki az Európai Bizottság (EB) által közzétett Eurobarométer-felmérés eredményeiből.

Hirdetés
Hirdetés

E szerint a 26 százalékos európai átlaghoz képest a romániai válaszadók 64 százaléka véli úgy, hogy a korrupció kihat mindennapi életére. 2017-hez viszonyítva ez az arány 4 százalékkel kisebb (az európai átlag egy százalékponttal nőtt).

Ugyanakkor a romániai megkérdezettek 83 százaléka véli úgy, hogy széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció az országban. Uniós szinten tízből hét polgár (a megkérdezettek 71 százaléka) vélekedik így saját országáról.

A romániaiak 48 százaléka szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban (az európai válaszadók 42 százaléka gondolja ezt), 37 százalékuk szerint a három évvel ezelőtti szinten maradt (az uniós arány hasonló), 7 százalék szerint pedig csökkent (az uniós arány hasonló).

A felmérés szerint tízből nyolc román (78 százalék) véli úgy, hogy a korrupció jelen van a helyi és regionális, illetve az országos közintézményekben (az európai arány 68, illetve 70 százalék).

Tíz romániai válaszadóból négyen (41 százalék) gondolják azt, hogy a megvesztegetés és a vesztegetés elfogadása, valamint a hatalommal való visszaélés személyes nyereség céljából elterjedt a politikai pártok körében (az uniós átlag 53 százalék), 36 százalék elterjedtnek tartja ezeket a politikusok körében (az uniós átlag 49 százalék), 33 százalék szerint elterjedt a közbeszerzések nyerteseiről döntő köztisztviselők körében (az uniós átlag 38 százalék), 25 százalék elterjedtnek tartja a magánvállalatok körében (az uniós átlag 37 százalék), 48 százalék az egészségügyben (az uniós átlag 27 százalék), 41 százalék pedig a rendőrség körében (az uniós átlag 26 százalék) is elterjedtnek véli.

Romániában 2019. december 6-a és 15-e között készült a felmérés 1081 személy megkérdezésével. Uniós szinten 27.498 személy vett részt a felmérésben. Az uniós átlag a nagy-britanniai adatokat is magában foglalja, a felmérés készítésekor ugyanis az ország még az Európai Unió tagja volt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük