Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a tanárok szerint több pénzt kellene fordítani az iskolai laborokra

Felmérés: a tanárok szerint több pénzt kellene fordítani az iskolai laborokra Románia

A World Vision Románia felmérése szerint a tanárok 65 százaléka úgy véli, több pénzt kellene fordítani az iskolák informatikai és más szaklaborjaira, 34 százalékuk pedig a mosdókra szánna több pénzt.

Hirdetés
Hirdetés

A World Vision Románia vasárnapi közleménye értelmében minden második tanár úgy véli, hogy több pénzre lenne szükség az iskolák sportlétesítményeinek fejlesztésére, 44 százalék az épületek felújítására, 41 százalék a játszóterekre és könyvtárakra, 34 százalék a mosdókra, 30 százalék pedig az iskola könnyebb megközelítésének biztosítására – beleértve a buszok beszerzését – is több pénzt fordítana.

Ugyanakkor a megkérdezett tanárok 87 százaléka szeretné, ha valamennyi veszélyeztetett tanintézetben biztosítanák a tanulóknak a meleg ételt és a felzárkóztató órákat, mert így megelőzhető lenne az iskolai lemorzsolódás – vélik.

Minden harmadik tanár azt állítja, hogy túl nagy bürokratikus teher nehezedik rá, háromból kettő szerint a tanterv túlzsúfolt vagy nem igazodik a gyermekek aktuális igényeihez, és minden második tanárt elkedvetleníti a szülőknek a gyermekeik oktatásával szembeni közömbössége.

A World Vision Románia adatai szerint tízből egy családban nincs online tanulásra alkalmas eszköz, a hátrányos helyzetű közösségekben sok iskolában és családban még mindig hiányzik az ehhez az oktatási módhoz szükséges infrastruktúra.

A szegénység miatt a serdülőkorú tanulók 35 százalékának soha nincs vagy csak néha van meg minden szükséges tanszere és könyve, és tízből egy szülő legalább egy gyermekét ideiglenesen vagy végleg kiíratja az iskolából, hogy tudjon megbirkózni a költségekkel.

Az 5-8. osztályos gyermekeket nevelő szülők közel fele azt állítja, hogy nehézséget okoz segíteni gyerekének a matematikaleckében, és ötből egy szülő esetében ugyanez érvényes a román nyelv és irodalom tantárgyra is.

Arra a kérdésre, hogy milyen intézkedéseknek kellene az oktatási rendszer prioritásai között szerepelniük, a World Vision Románia által megkérdezett diákok a következőket válaszolták: digitalizálás (61 százalék); meleg étel az iskolában minden diák számára (56 százalék); felzárkóztató oktatás (53 százalék); magasabb ösztöndíjak (40 százalék); az iskolai infrastruktúra fejlesztése (26 százalék).

Ami a veszélyeztetett iskolákban jelen lévő erőszak mértékét illeti, tízből két gyermek azt mondta, hogy az erőszak jelen van vagy nagyon jelen van az iskolájában. Ezt a szülők is megerősítik, 30 százalékuk szerint jelen van erőszak az iskolában. Ugyanakkor a tanulók mindössze 2 százaléka mondta azt, hogy a tanárához fordulna, ha bántalmazás érné. 

(Agerpres, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 5., 14:09
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A tanárok véleménye mióta számít?!😉
    Minisztereket, tanfelügyelőket, iskolaigazgatókat, polgármestereket kell kérdezni, hogy mikor és mennyit fordítottak laborok felszerelésére!!!