Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ciucă: minden gyermeknek biztosítani akarjuk az oktatáshoz való jogot

Ciucă: minden gyermeknek biztosítani akarjuk az oktatáshoz való jogot Románia

Sikert és jó jegyeket kívánt a tanévkezdés alkalmából az iskolásoknak Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Ciucă felidézi az alkalomra írt üzenetében, hogy az utóbbi évek alaposan próbára tették a romániai oktatási rendszert, amelynek a világjárvány miatt váratlanul gyorsan fel kellett vennie a digitális korszak ritmusát.

“Azokat a hiányosságokat, amelyek ebben az összefüggésben a romániai oktatás korszerűsítését illetően napvilágra kerültek, új megközelítés révén próbáljuk orvosolni, és az általunk szükségesnek ítélt változtatásokat – legalábbis jelenleg – a kormányzati szinten előkészített új oktatási törvények tükrözik” – olvasható a miniszterelnöki üzenetben.

Nicolae Ciucă azt írja, a javasolt változtatásoknak köszönhetően a tanítás a tanuló készségei és képességei figyelembevételével fog megvalósulni. “Minden gyermeknek biztosítani akarjuk az oktatáshoz való jogot. Annak érdekében, hogy egyetlen tanuló se maradjon le, programokat dolgoztunk ki az iskolai lemorzsolódás csökkentésére és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. Az képzettségi különbségek csökkentése érdekében olyan programokat kívánunk bevezetni, amelyek segítik az ismeretek megszilárdítását” – áll az üzenetben.

Nicolae Ciucă hangsúlyozza, hogy az Képzett Románia projekt által javasolt célok eléréséhez új alapelvekre kell felépíteni a romániai tanügyi rendszert, amelyek biztosítják a minőségi oktatáshoz való hozzáférést és Románia emberi potenciáljának kiaknázását.

Nem valószínű, hogy ismét online oktatásra lesz szükség

Nicolae Ciucă kijelentette, hogy a jelenlegi járványadatok tükrében nem valószínű, hogy ismét online oktatásra lesz szükség.

A miniszterelnököt a tanévnyitás kapcsán kérdezték arról, hogy véleménye szerint lehetséges-e, hogy az iskolák visszatérnek az online oktatásra, amennyiben Romániában ismét jelentősen megnő a koronavírusos esetek száma.

Rámutatott, tanévkezdés előtt elemezték a járványhelyzetet, és a jelenlegi adatok nem vezetnek ebbe az irányba.

“Mivel azonban soha nem lehet azt mondani, hogy soha, felkészültünk arra, hogy szükség esetén, helyzetre szabottan meghozzuk ezt a döntést is. A két évnyi járványhelyzet – amikor az oktatás nem folyhatott a normális kerékvágásban – tanulsága az, hogy meg kell tenni az óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ne kerüljünk ismét ilyen helyzetbe” – fejtette ki Ciucă.

A kormányfő az új oktatási törvény tervezetéről is beszélt, rámutatva, hogy az még mindig közvita alatt áll, és arra biztatott mindenkit, hogy vegyenek részt ebben a folyamatban, figyelembe véve, hogy ennek a törvénycsomagnak hosszú távú hatásai lesznek, érintik a következő generációkat is.

(Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.