Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: a románokat jobban aggasztják az áremelkedések, mint a járvány vagy egy esetleges háború

Felmérés: a románokat jobban aggasztják az áremelkedések, mint a járvány vagy egy esetleges háború Románia

A románok főleg a jövedelmek javítását és a rezsiköltségek féken tartását várják a kormánytól, és jobban aggasztják őket az áremelkedések, mint a koronavírus-járvány és az új mutációja vagy egy háború kirobbanásának lehetősége – derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett a román sajtó.

Hirdetés
Hirdetés

A CURS közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett telefonos felmérése szerint a válaszadók 73 százaléka aggasztónak tartja az élelmiszerárak emelkedését, míg 64 százalékukat a villanyáram, 58 százalékukat pedig a földgáz árának növekedése aggasztja. A megkérdezettek 53 százaléka tart attól, hogy háború robbanhat ki a térségben, míg 34 százalékukat ez nem foglalkoztatja. A koronavírus újabb mutációinak megjelenése a megkérdezettek 49 százalékát aggasztja (45 százalék ellenében), a politikai helyzet azonban a válaszadók csaknem kétharmadát nem foglalkoztatja, és csak 34 százalékuk aggódik miatta.

A megkérdezettek 31 százaléka a kormány legfontosabb teendőjeként jelölte meg a nyugdíjak, bérek és pótlékok emelését, illetve az árak – különösképpen a rezsiköltségek – féken tartását, míg 14 százalékuk vár a kormánytól megoldást a világjárványra, 8 százalékuk pedig az egészségügyi ellátás javítására. A válaszadók szintén 8 százaléka szeretné, ha a kormány külpolitikai lépéseket tenne a háború megelőzése érdekében.

A CURS felmérése szerint a legtöbben a hadseregben (72 százalék), az egyházban (63 százalék) és a tűzoltókban (72 százalék) bíznak, míg a legkevesebben a parlamentben (11 százalék), a pártokban (12 százalék) és a kormányban (15 százalék).

Bár intézményként a kormány bizalmi indexe fele az elnöki hivatalának, a politikusok bizalmi rangsorát 27 százalékkal vezető Nicolae Ciucă miniszterelnök csaknem tíz százalékponttal megelőzi a 18 százalékon mért Klaus Iohannis államfőt. A bizalmi indexek rangsorában dobogós helyet foglal el még Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) pártelnök és George Simion, a – többi párt által szélsőségesnek tartott – nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesben, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökében a megkérdezettek 13 százaléka bízik. Ezzel megelőzi Florin Cîțu liberális (PNL) pártelnököt és Traian Băsescu volt államfőt, akiket 11 százalékon mértek.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások