Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Varjakat alkalmaz egy svéd cég a csikkek felszedegetésére

Varjakat alkalmaz egy svéd cég a csikkek felszedegetésére Külföld

Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein – számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Hirdetés
Hirdetés

A vadon élő madarak egy kis ételt kapnak minden egyes csikkért, amelyet felcsippentenek és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe a Stockholmhoz közeli Södertäljében.

„A vad madarak önkéntes alapon vesznek részt a munkában” – magyarázta a módszert kitaláló Corvid Cleaning nevű startup alapítója, Christian Günther-Hanssen.

A Tartsuk Tisztán Svédországot alapítvány szerint évente több mint egymilliárd cigarettacsikket dobnak el a svéd utcákon, tereken, ami az összes köztéri szemét 62 százalékát jelenti. Södertälje 20 millió koronát (682 millió forint) költ évente a közterületek takarítására.

Günther-Hanssen becslései alapján madaras módszerükkel a költségek legalább 75 százalékát meg lehet takarítani.

Södertäljében egyelőre kísérleti projektet folytatnak, mielőtt a varjúönkénteseket ráengednék az egész városra.

„Könnyen tanulnak, és jó az esély arra, hogy egymástól is ellesik a munkát. Ugyanakkor kicsi a veszélye, hogy tévedésből lenyelik a csikket” – tette hozzá a cégvezető.

„Egy csikk felszedésének a költsége 80 őre, mások szerint akár két korona is lehet. Ha varjak csipegetik fel, akkor egyenként 20 őrére csökken a kiadás” – magyarázta Günther-Hanssen.

A város hulladékstratégiájáért felelős Tomas Thernström szerint a kísérletben rejlő lehetőségek a finanszírozáson múlnak.

„Érdekes lenne megnézni, más környezetben is működik-e a módszer. A varjaknak meg tudjuk tanítani, hogy szedjék össze a csikkeket, de az embereknek nem tudjuk megtanítani, hogy ne dobják el őket, ez is érdekes szempont” – mondta.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 2., 9:30
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Aztán alkalmaznak embereket akik a madarak ürülékét sepregetik jó pénzért és ime megvan a kölségek csökkentése. Pihent agyu népség! Az embereket kell megnevelni valamilyen formában minden országba,hogy a szemetet hova kell dobni. Régen ez működött sok nyugati országba a puliszkát meg lehetett volna enni a földről olyan tisztaság volt, de amióta szabadon kóricálhat minden nemzet ki-be a határon azóta van ez a jelenség, tisztelet a kivételnek mert most is vannak jól nevelt emberek csak egyre kevesebb ennek a száma sajnos.

  • User
   Dátum: 2022. február 2., 11:35
   ÉRTÉKELÉS: 4

   A sok nyugati országban is szemét volt, ha nem takarítottak. Sőt, az északiakban is, ha láttad volna a 2000-es évek elején mit hagytak a tősgyökeres finnek hétvégén az utcán amikor nem takarítottak. Hétfő reggel minden tiszta volt megint, de ez csak a tisztasági vállalat miatt.