Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztik a repülőjáratokat Románia és a vörös zónában levő országok között

Felfüggesztik a repülőjáratokat Románia és a vörös zónában levő országok között Románia

Felfüggesztik a repülőjáratokat vasárnaptól Románia és több európai ország, valamint az Amerikai Egyesült Államok között – közölte Marcel Vela belügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető a koronavírus terjedését fékezni hivatott újabb intézkedéseket jelentett be szombaton.

A 7-es számú katonai rendelet értelmében április 5., vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztik a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti repülőjáratokat.

Az áru- és postaiszállítást végző, a humanitárius, illetve a sürgősségi egészségügyi ellátást biztosító repülőgépek nem esnek a rendelet hatálya alá.

A miniszter ugyanakkor jó hírként közölte, hogy engedélyezni fogják a külföldön munkát vállaló szezonmunkásokat szállító charter-járatok indulását, a célország illetékes hatóságainak jóváhagyásával. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyben és a szociális védelem terén munkát vállalni kívánó személyek – jegyezte meg Vela.

Továbbra is szünetel a személyszállítás Románia és a koronavírus által leginkább érintett országok között

A 7-es számú katonai rendelettel felfüggesztik a Románia és a koronavírus által leginkább érintett országok közötti személyszállítást, ugyanakkor enyhítik a nemzetközi áruszállítást végző sofőrökre vonatkozó intézkedéseket – közölte a belügyminiszter.

A belügyminiszter szerint a szükségállapot egész ideje alatt szünetel a közúti személyszállítás Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Svájc, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, valamint Törökország között.

A katonai rendelet azt is előírja, hogy a 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek sofőrjeinek mindössze egy felelősségvállalási nyilatkozatot kell kitölteniük az országba való belépéskor, többek között megadva azt a lakcímet, amelyen két fuvar között elérhetők.

„Ha munkáltatójuk biztosítja számukra a COVID-19 elleni védőfelszerelést, és az országba való érkezésükkor nincsenek a koronavírusra jellemző tüneteik, nem kell lakhelyi elkülönítésbe vonulniuk” – jegyezte meg Vela.

Egy másik előírás értelmében a Románián áthaladó kamionsofőröknek nem kell járványtani nyilatkozatot kitölteniük a határnál, amennyiben nem térnek le a kijelölt tranzitútvonalról, csak az erre kijelölt helyeken állnak meg, és legtöbb 48 órán belül elhagyják az országot.

A Romániába való belépéskor a külföldi teherautó-sofőröknek egy erre a célra szánt matricát kell kiragasztaniuk a szélvédőre, és az országból való kilépésig náluk kell hogy legyen a tranzitot igazoló formanyomtatvány. Amennyiben nem tartják be ezeket az előírásokat, 14 napra karanténba kell vonulniuk, és maguknak kell állniuk ennek költségeit – szögezte le a miniszter.

Karantén alá vonják Ţăndăreit

Vesztegzár alá vonják a Ialomiţa megyei Ţăndărei városát, ahol magas a koronavírussal fertőzött személyek száma és sokan meghaltak – jelentette be Marcel Vela, hozzátéve: az intézkedés az április 4-én kiadott 7-es számú katonai rendelet része.

Kifejtette: a lakosság ellátását végző teherfuvarozók behajthatnak a városba, illetve kiléphetnek onnan.

„Jelenleg a fizikai távolságtartás az egyetlen megoldás. (…) Ebből az időszakból csak akkor jövünk ki jól, ha helyesen cselekszünk” – hangoztatta a belügyminiszter szombati sajtónyilatkozatában.

Marcel Vela szerint az új katonai rendeletet egyes polgárok viszonyulása tette szükségessé, akik nem értik meg, hogy a vírus mennyire veszélyes, és hogy cselekedeteik milyen következményekkel járhatnak.

‘Tájékoztatni szeretném őket, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és azt mindannyiunknak tiszteletben kell tartanunk” – mondta a tárcavezető, rámutatva: egy vaslui-i polgár az első román állampolgár, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert nem volt hajlandó megállni a rendőrségi szűrőnél.

A ţăndărei-i helyzetről elmondta: a Ialomiţa megyében regisztrált 48 fertőzött személyből 32, azaz több mint 60 százalék ţăndărei-i, a halottak esetében pedig még aggasztóbb az arány, nyolcból hét származik erről a településről.

„Mindezek okán az április 4-én kiadott katonai rendelettel vesztegzár alá vonjuk Ţăndărei városát” – mondta a miniszter.

Hozzátette: a városba be- és a városból kilépő forgalmat a belügyi és védelmi minisztérium egységei ellenőrzik.

A helyi hatóságoknak kérésre szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi dolgozóknak

A koronavírus terjedését fékezni hivatott intézkedéseket tartalmazó újabb katonai rendelet azt is előírja, hogy a minisztériumoknak és helyi hatóságoknak kérésre szállást kell biztosítaniuk az egészségügyi személyzetnek a helyi szállodákban – jelentette be Marcel Vela.

„Az orvosok, asszisztensek és családjaik megsegítése érdekében leszögeztük, hogy a saját egészségügyi hálózattal rendelkező minisztériumoknak, illetve a helyi hatóságoknak kérésre szállodai helyet kell biztosítaniuk az egészségügyi dolgozóknak, hogy a váltások vagy ügyeletek között megpihenhessenek” – közölte a tárcavezető.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük