Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezután a járdákon szabálytalanul parkoló gépkocsikat is elszállíthatja a rendőrség

Ezután a járdákon szabálytalanul parkoló gépkocsikat is elszállíthatja a rendőrség Románia

Elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénymódosító tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy a közlekedési rendőrség bárhonnan elszállíthassa a szabálytalanul parkoló autókat.

A jogszabályjavaslat mellett 232, ellene 3 képviselő szavazott, 29-en tartózkodtak.

A tervezezet a közúti közlekedést szabályozó 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet (a közlekedési törvénykönyv) 64-es cikkét módosítja. Lehetővé teszi a közlekedési rendőrök számára, hogy ne csak az úttesten szabálytalanul várakozó járműveket szállítsa el – mint ahogy a rendelet jelenleg előírja -, hanem a közterületen bárhol szabálytalanul várakozó gépkocsikat.

A tervezet szerint a rendőröknek elsősorban azokban az esetekben kell ehhez az intézkedéshez folyamodniuk, ha a szabálytalanul várakozó jármű nagy mértékben akadályozza vagy veszélyezteti a forgalmat.

A közlekedési törvénykönyv jelenleg hatályos előírása szerint a rendőrség csak abban az esetben szállíthatja el a szabálytalanul várakozó járművet, ha a gépkocsi az úttestten várakozik. A járdán szabálytalanul parkoló autó esetében a rendőrség nem intézkedhet – érvelt a módosító javaslat kezdeményezője, Cătălin Drulă USR-s képviselő.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének magyarázata szerint a tervezet a gyalogosok, főként a kisgyermekekkel közlekedő szülők, mozgássérült személyek biztonságát tartja szem előtt, akik sok esetben kénytelenek az úttesten haladni, mert a járdát elfoglalják a szabálytalanul parkoló vagy várakozó gépkocsik. Ugyanakkor a tűzoltókat is akadályozhatják munkájukban ezek a járművek.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakciója tartózkodott a szavazáson, Alin Coleşa képviselő szerint azért, mert a jogszabálytervezet „számos visszaélésnek” adhat teret.

A szenátus első megkeresett házként 2019. május 29-ei ülésén elutasította a tervezetet, a képviselőház döntő házként szavazott róla szerdán.

forrás: Agerpres

fotó: Rab Zoltán

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 20., 12:32
    ÉRTÉKELÉS: -4

    Sürgősen parkolóházakat kell építeni, mert a rengeteg autónak nincs elég parkoló hely. Az öt évnél idősebb autókat nem szabadott volna beengedni Romániába. Most már egy malac árával is lehet autót vásárolni. A sok roncs autó miatt plusz pénz kiadással sújtják azokat az autó tulajdonosokat, akiknek jó állapotban lévő, de 12 évnél idősebb autóját minden évben technikai ellenőrzésnek kell alávetni. Látszik, hogy törvényhozóinknak vajmi kevés technikai tudomány adatott meg. Nem is csoda, hogy ilyen törvényt hoznak a jogászok, ahelyett, hogy megkérdeznének egy jó szakembert.