Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Azeri-román beruházással cseppfolyósítottföldgáz-terminál épül a Fekete-tengeren

Azeri-román beruházással cseppfolyósítottföldgáz-terminál épül a Fekete-tengeren Gazdaság

Azeri-román együttműködéssel cseppfolyósítottföldgáz-terminál épül a Fekete-tengeren. A közös beruházásról szóló memorandumot szerda délután írja alá Nicolae Ciucă kormányfő a SOCAR azerbajdzsáni vállalat képviselőivel.

A miniszterelnök a szerdai kormányülés elején elmondta, a közös projektről már korábban megállapodott Ilham Alijev azeri államfővel. Ciucă hangsúlyozta, hogy a beruházás hozzájárul Románia energiafüggetlenségének megteremtéséhez.

A kormányfő szerda délután találkozik az azeri energiaügyi, illetve gazdasági miniszterrel. A megbeszéléseken részt vesz Virgil Popescu energiaügyi miniszter is. A memorandumot a találkozó végén írják alá. 

Ciucă: az azeri-román közös LNG-terminálok útvonalat nyitnak a földgáz Európába juttatására

Nicolae Ciucă szerint a fekete-tengeri cseppfolyósítottföldgáz-terminálok Azerbajdzsánnal közös megépítése a Kaszpi-tenger térségéből Európába irányuló gázellátási útvonalak diverzifikálásához és kiegészítéséhez vezet.

Ezt a kormányfő azután nyilatkozta a sajtónak, hogy szerdán az azeri SOCAR és a román Romgaz állami vállalat memorandumot írt alá a román-azeri beruházások megvalósíthatósági tanulmányainak közös finanszírozásáról a Victoria-palotában. Az eseményen a bakui kormány két tagja, Mikayil Jabbarov gazdasági és Parviz Shahbazov energiaügyi miniszter, valamint Virgil Popescu román energiaügyi miniszter is jelen volt.

Ciucă kiemelte: kevesebb mint három hét telt el azóta, hogy október elsején az LNG-terminálok megépítéséről egyeztetett Ilham Aliyev azeri elnökkel. Közlése szerint a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését egy nemzetközi cégre bízzák, ami garanciát jelent arra, hogy a tanulmány gyorsan elkészül, és nagyon rövid időn belül neki lehet látni a Fekete-tenger nyugati és keleti partjára tervezett terminálok megépítésének.

A kormányfő szerint továbbra is keresik a megoldást arra, hogy az azeri földgázt Törökországon és Bulgárián keresztül haladó vezetékeken szállítsák Románia és más felhasználók, köztük a Moldovai Köztársaság felé.

Mikayil Jabbarov azeri gazdasági miniszter a memorandum aláírása után felidézte: a SOCAR több mint egy évtizede van jelen a román piacon, számos szomszédos ország és európai állam energetikai biztonságához járul hozzá, az Európai Bizottsággal kötött megállapodásában pedig vállalta, hogy 2027-ig megduplázza az unióba irányuló földgáz-export mennyiségét.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter kijelentette: a terminálok megépítésével Románia jelentős villamosenergia- és gázipari csomóponttá válik.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük