Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ennyire becsüli a környezetvédelmi minisztérium a vadon élő medvék számát

Ennyire becsüli a környezetvédelmi minisztérium a vadon élő medvék számát Románia

A környezetvédelmi minisztérium megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

Hirdetés
Hirdetés

Az aktuális számokat az MTI adatigénylésére közölte pénteken a tárca. A minisztérium közlése szerint az év eleje óta az ország 13 megyéjéből összesen 73 veszélyesnek tekintett medve kilövésére vagy áthelyezésére nyújtottak be kérést a helyi vadásztársaságok, a minisztérium pedig a beavatkozási kvóták terhére 34 állat kilövését, és egy áthelyezését engedélyezte.

A megyékre bontott számok azt jelzik, hogy a Székelyföldet magában foglaló megyékben a legégetőbbek a medvegondok. Hargita megyéből 14 egyed kilövésének az engedélyezését kérték a minisztériumtól, és 8 egyed kilövésére kaptak engedélyt a vadásztársaságok, Maros megyében a kérvényezett 12-ből ötöt, Kovászna megyében 7-ből négyet lőhettek ki. Sok kérés érkezett a Kárpátokon kívüli Argeș (10), Suceava (10) és Prahova (6) megyéből is, de Argeș megyében csak négy és Prahovában csak 3 medve kilövését engedélyezte a tárca, mely a Suceava megyei vadásztársaságok valamennyi kilövési kérését elutasította.

A minisztérium nem közölte az MTI kérdésére a megyékre bontott becsült medveállományt, de a székelyföldi adatok már korábban nyilvánosságra kerültek. A vadásztársaságok által becsült szám Hargita megyében 1900 fölötti, Kovászna megyében 1500-1600 közötti, Maros megyében pedig 1300 körüli. A Hargita és Maros megyei adatokról a Székelyhon portál számolt be június végén, a kovásznaiakat pedig Sebastian Cucu prefektus közölte szeptember elején. A vadgazdálkodási szakemberek vitatják azonban a vadásztársaságok által közölt számok hitelességét. Valószínűsítik, hogy ugyanazt a medvét többen, több helyen is megszámolták az állománybecslés során.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv – mely a román környezetvédelmi minisztérium honlapján is elérhető – a 2016-os medvebecslés adatait közli. Ekkor a szakemberek úgy vélték, hogy az állomány egyedszáma 6050-6640 közötti. 2016 előtt a környezetvédelmi tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak, ekkor azonban a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. A tiltás óta jelentősen megnőtt a medvetámadások száma, és immár az sem ritka, hogy az országutakon, autópályákon vagy a vasúti pályán gázolnak el medvéket.

Az akcióterv arról is említést tett, hogy a medvék 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne. A barnamedvék védelmével is foglalkozó WWF Románia ezt a számot erősen vitatja.

A szenátus az e héten megszavazott törvénymódosítással egy ötéves időszakra lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát az év bizonyos időszakaiban. Ha a törvénymódosítást a parlament alsóháza is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. szeptember 30., 9:10
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ha ez megtortenik, amit ennek a cikknek a vegen irtok es a parlament, meg Johannis elnok is jovahagyja, akkor olyan pert fognak Romania nyakaba zuditani ,hogy tiz ev nem lessz elegendo, hogy ez az orszag kinyogje a medvekert fizetett buntetest. Es ezt most nem en mondom, hanem olyanok akiknek nagy szavuk van, nem csak Europaban, hanem az egesz vilagon. (Ez a mondatom biztos es megbizhato forrasbol szarmazik!) Hogy nem ertitek meg, hogy a problemat az erdok irtasanak a letiltasaval es a kiirtott erdok ujjaultetesevel lehet csak racionalisan orvosolni. Tonkre akarjatok tenni az egesz orszag okoszisztemajat, csak azert mert nehany hajfeju tuzon- vizen at, kvotara akar medvere vadaszgatni . Nagyon sokba fog kerulni a medve bore, erre mar is merget vehettek !!!