Felhívás!

Caracali-ügy: Luiza Melencu édesanyja továbbra is megtagadta az együttműködést a hatóságokkal

Caracali-ügy: Luiza Melencu édesanyja továbbra is megtagadta az együttműködést a hatóságokkal Románia

Nem tudta végrehajtani a rendőrség a Luiza Melencu édesanyja nevére kiállított elővezetési parancsot, miután mind Monica Melencu, mind annak édesapja rosszul lett, amikor a rendőrök be akarták kísérni a nőt az ügyészségre, kórházba vitték őket, ahol az orvosok péntek este úgy döntöttek, hogy megfigyelés alatt kell maradniuk.

A Monica Georgeta Melencu nevére kiállított elővezetési parancsot a bukaresti első kerületi törvényszék adta ki, így rendőrökből és csendőrökből álló alakulat jelent meg lakásánál, hogy bekísérje a DIICOT craiovai székhelyére, ahol biológiai mintát kellett volna venni tőle egy új DNS-vizsgálat elvégzése érdekében. Monica Georgeta Melencu annak a Luiza Melencunak az édesanyja, aki áprilisban tűnt el otthonról, és akiről a caracali gyilkosság fő gyanúsítottja, Gheorghe Dincă azt állítja, hogy őt is megölte.

Monica Georgeta Melencu nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és ő is, valamint apja is rosszul lett, így mentőt kellett hívni az ellátásukra. Az asszony apja (Luiza nagyapja) úgy nyilatkozott, a család már nem bízik senkiben, és nem hajlandóak engedelmeskedni az elővezetési parancsnak.

Pénteken késő este a craiovai kórház sajtószóvivője közölte, hogy mindketten mellkasi fájdalmakra panaszkodtak, az idős férfinek pedig a stressz miatt felment a vérnyomása. Vérmintát vettek tőlük, és az eredmények alapján döntenek majd arról, hogy szükségük van-e kórházi ellátásra vagy kiengedik őket – mondta a szóvivő.

Közben a román rendőrség közölte, “az előzetes orvosi következtetések alapján” a Dolj megyei rendőrök jegyzőkönyvbe vették, hogy az elővezetési parancs egészségügyi problémák miatt nem végrehajtható.

Ezt megelőzően a DIICOT főügyésze, Felix Bănilă az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában rámutatott, a bukaresti törvényszék azt követően állította ki az elővezetési parancsot, hogy Monica Melencu két ízben is megtagadta a biológiaiminta-adást. Emlékeztetett, a DIICOT a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult egy mitokondriális genetikai vizsgálat elvégzése érdekében, erre ugyanis nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem.

“Ez a DNS anyai ágon öröklődik, így csak az anyától lehet mintát venni. Az áldozat édesanyját azért idézték be, hogy közöljék vele, miért van szükség erre, és győzzék meg a mintaadás fontosságáról. Erre a mintára elengedhetetlenül szükség van a bűnvádi eljárás folytatásához” – magyarázta Licu. Hozzátette miután a nő korábban kétszer is megtagadta a mintaadást, csütörtökön megbírságolták, majd pénteken elővezetési paranccsal mentek érte a rendőrök, akik – nyomatékosította – nem alkalmaztak túlzott erőszakot a nővel szemben.

Az eltűnt lány anyját csütörtökön ötezer lejre bírságolta az ügyészség, mivel az asszony nem volt hajlandó biológiai mintát szolgáltatni egy új DNS-vizsgálat elvégzéséhez. Ezt követően kértek a törvényszéktől elővezetési parancsot a nevére, az asszony azonban ennek sem hajlandó alávetni magát.

Gheorghe Dincă a kihallgatások során azt mondta, hogy ő ölte meg Alexandra Măceşanut és Luiza Melencut is. A DIICOT Caracal közelében talált is emberi csontmaradványokat, amelyekről kimutatták, hogy egy 15-19 év közötti nőtől származnak, de nem Alexandra Măceşanutól. A DNS-vizsgálattal most azt szeretnék kideríteni a hatóságok, hogy a csontok Luiza Melencutól származnak-e. Ehhez a DIICOT a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért, amelynek el is küldte a város határában talált csontmaradványokat. Az FBI-nak az lenne a feladata, hogy megállapítsa Luiza Melencu DNS-profilját, és megrajzolják a feltételezett gyilkos, Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját. Szerdai közleményében az ügyészség rámutatott, a teljes körű DNS-profil (azaz mind mitokondriális, mind kromoszomális genetikai vizsgálat elvégzése) megállapítására nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet (INML) csak a kromoszomális genetikai vizsgálatot tudta elvégezni.

FRISSÍTÉS: Beutalták a kardiológiai osztályra Luiza Melencu nagyapját

Beutalták a craiovai kórház kardiológiai osztályára Luiza Melencu nagyapját; Monica Melencut kiengedték a kórházból.

Az egészségügyi intézmény sajtószóvivője, dr. Cristiana Geormăneanu szerint Luiza Melencu édesanyját szombaton reggel kiengedték a kórházból, azzal a javaslattal, hogy kérjen kardiológiai kivizsgálást, illetve pszichológiai tanácsadást. Az idős férfit beutalták a kardiológiai osztályra, de állapota stabil, együttműködik az orvosokkal, vérnyomásértékei csökkentek, és mellkasi fájdalmai sincsenek már – tette hozzá a szóvivő.

FRISSÍTÉS 2: Beleegyezett a mintaadásba Luiza Melencu édesanyja

Luiza Melencu édesanyja beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle egy újabb genetikai vizsgálat elvégzéséhez. Monica Melencu ezt szombaton jelentette be.

Az Antena 3 televíziónak adott nyilatkozatában Monica Melencu azt mondta, hosszasan tárgyaltak családtagjaival a témáról, és végül úgy döntött, beleegyezik abba, hogy biológiai mintát vegyenek tőle, azzal a feltétellel, hogy mintavételkor legyen jelen a család ügyvédje, Tonel Pop, illetve hogy a nyomozó hatóságok biztosítsák a szállítását Bukarestbe, mert nincsenek anyagi lehetőségei arra, hogy a fővárosba utazzon. “Nem tudjuk felvenni a harcot a rendszerrel, most meg kell adnunk magunkat. (…) Az ügyvéd mondta, hogy az ügyészségnek van egy bírói végzése, amelynek nem lehet ellenszegülni, mi mégis meg fogjuk fellebbezni” – fogalmazott.

Monica Melencu úgy véli, az ügyészek nem jártak el tisztességesen velük szemben. Azt mondja, nem magyarázták el nekik, miért kell megismételni a mintavételt, ugyanakkor állítása szerint a csendőrök pénteken “rájuk törtek”, durván beszéltek a családjával. Az asszony nem érti, sértett félként miért kell ötezer lejes bírságot fizetnie, és miért mentek érte előállítási paranccsal. “Én nem követtem el semmiféle bűncselekményt. Mi csak keressük a gyermekünket, semmi mást nem akarunk. Továbbra is gyanús nekünk néhány dolog” – tette hozzá.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.