Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasították Dan Tanasă óvását, érvényben marad a fegyelmi büntetés

Elutasították Dan Tanasă óvását, érvényben marad a fegyelmi büntetés Románia

A képviselőház plénuma keddi titkos ülésén elutasította a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Dan Tanasă óvását, amelyet a rá kirótt fegyelmi büntetés ellen nyújtott be.

Hirdetés
Hirdetés

Az ülés után Tanasă kijelentette, hogy a „jelenlegi kormánykoalíció eddigi legnagyobb megvalósítása” az, hogy szankcióban részesítette őt, és megemlítette, hogy kedden elnézést kért kollégáitól aznapi viselkedéséért.

Kifejtette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a képviselőház szabályzatát megszegve rótták ki rá a szankciót, amely ráadásul nem is áll arányban az általa elkövetett tett súlyosságával.

Az alsóház házbizottságának múlt szerdai döntése értelmében a képviselőház plénuma kedden titkos ülésen tárgyalta a Dan Tanasă óvását. Az ülésen csak a képviselők és a főtitkárság személyzete vehetett részt, sem a média képviselőit, sem más kívülállókat nem engedtek be. Az ülésről videofelvétel készült, ez azonban nem küldhető el más személynek vagy intézménynek. Az óvásról szóló szavazás szintén titkos volt.

Az AUR törvényhozója ellen a az USR-PLUS két képviselője, Ionuţ Moşteanu és Silviu Dehelean tett panaszt az alsóház március 24-i ülése után tanúsított „faragatlan magatartása és vulgáris nyelvhasználata” miatt. A panaszt előbb a jogi bizottság vitatta meg, majd a testület jelentése alapján a házbizottság április 7-én jóváhagyta Dan Tanasă írásbeli megrovásban részesítését, amiért „a képviselői tisztség méltóságát és becsületét sértő” szavakat intézett néhány parlamentbeli kollégájához. A házszabály szerint ez a legsúlyosabb büntetés ilyen esetekre.

Dan Tanasă április 26-án megtámadta a házbizottsági döntést, arra hivatkozva, hogy az annak alapjául szolgáló jelentés elfogadásakor több ponton is megszegték a házszabályt, illetve hogy a jelentés „az önkényesség és szubjektivizmus eredménye”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások