Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elküldték az EB-nek véleményezésre az igazságügyi törvények és a büntetőtörvénykönyv módosításait

Elküldték az EB-nek véleményezésre az igazságügyi törvények és a büntetőtörvénykönyv módosításait Románia

Az igazságügyi minisztérium elküldte véleményezésre az Európai Bizottságnak (EB) az igazságügyi törvényeket, illetve a büntető törvénykönyveket módosító jogszabályok tervezetét, az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében – számolt be hétfőn a szaktárca.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatásban leszögezik, hogy az országos helyreállítási tervben (PNRR) 2023. június 30-át szabták meg határidőként az igazságügyi törvények módosításainak hatályba lépésére, míg a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításai esetében 2022. december 31. a határidő.

A közleményben emlékeztetnek, hogy az új igazságügyi törvények tervezetei 2020 szeptemberétől 2021 tavaszáig közvitán voltak, következő lépésként véleményeznie kellett volna a javaslatokat a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM), hogy aztán a kormány, majd a parlament elé kerüljenek, a folyamat azonban tavaly nyáron elakadt.

A minisztérium tavaly decemberben ismét elkezdett foglalkozni a tervezetekkel, beemelve ezekbe a közvita ideje alatt beérkezett javaslatok egy részét. A tervezetek szövegét március végén, április elején véglegesítették, szem előtt tartva az Európai Unió Bíróságának legutóbbi döntéseit is. Közben a szaktárca delegációja két munkaülésen is egyeztetett a témáról az illetékes EB-küldöttségekkel – nyomatékosították a tájékoztatásban.

A büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetek nyilvános vitája szintén tavaly zárult le, a jogszabályjavaslatokat azonban nem terjesztették a kormány, illetve a parlament elé. Az igazságügyi minisztérium ezeket is ismét napirendre vette 2022-ben, és véglegesítette az ezekkel kapcsolatos eljárásokat, hogy majd előterjeszthesse elfogadásra.

Az új igazságügyi törvények tervezeteinek, valamint a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításának véglegesítése a kormányprogram egyik kiemelt célkitűzése, ugyanakkor az MCV és a PNRR fontos célkitűzése is – áll a minisztérium közleményében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük