Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a lupényi bányában tiltakozó vájárok

Éhségsztrájkkal fenyegetőznek a lupényi bányában tiltakozó vájárok Románia

Készek éhségsztrájkba lépni a több napja a lupényi bánya mélyén tiltakozó vájárok, ha nem vezetnek eredményre a szakszervezet és a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) vezetősége által az energiaügyi minisztériumnál folytatandó hétfői tárgyalások.

Hirdetés
Hirdetés

Alin Sîn szakszervezeti vezető vasárnap este úgy nyilatkozott, a napok óta a bánya mélyén tiltakozó kollégái közül „legalább tízen” éhségsztrájkba kezdenek, ha nem teljesítik követeléseiket. A bányászok teljes januári bérük, valamint az elmaradt élelmiszerpótlékok kifizetését és utazási költségeik megtérítését kérik, ami szintén késik.

A CEH vezérigazgatója, Samuel Dioane becslései szerint összesen mintegy 18 millió lejre lenne szükség az elmaradt bérek és pótlékok törlesztéséhez.

A lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza immáron a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Vasárnap este több mint ötszáz bányász és helybéli lakos vett részt egy tiltakozó felvonuláson Lupény városában, hogy kifejezzék szolidaritásukat a bánya mélyén tiltakozó vájárokkal, és hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek a fizetések késése okán kialakult helyzet miatt.

A szakszervezeti vezető szerint a Zsil-völgyi bányák vezetősége és az érdekvédelem képviselői újabb egyeztetéseket folytatnak hétfőn az energiaügyi és a munkaügyi minisztériumnál, hogy tisztázzanak néhány technikai kérdést a kormány által a bányászok bérének kifizetéséről elfogadott sürgősségi rendelettel kapcsolatban.

Cîţu: nem gondolom, hogy a bányászok által választott módszer megoldaná a problémákat

Nem gondolja, hogy a bányászok által választott módszer megoldaná a problémákat – jelentette ki hétfőn a miniszterelnök.

Florin Cîţu leszögezte: nem engedi meg, hogy az ő mandátuma alatt egy újabb bányászjárásra kerüljön sor.

„Nagyon jól tudjuk, hogy a zöld gazdaságra való áttérés az egész EU-ban problémákkal jár. Megértem őket, tudom, hogy nehéz időszakon mennek keresztül. Nem gondolom, hogy a bányászok által választott módszer megoldaná a problémákat. Ez a kormány tavaly és ebben az évben is nagyon egyértelművé tette, hogy a béreket időben kifizetik, és vannak megoldásaink a következő három hónapra is, de ugyanakkor azt gondolom, hogy a teljes képet kell megvizsgálnunk a gazdaságról. Ezért mondom, hogy nem hiszem, hogy az általuk választott megoldás jó. 2020-ban, amikor az összes fizetést kifizették, a bányászokét is, Romániában az egészségügyi válság miatt havonta 4 millió ember volt kényszerszabadságon” – mondta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) végrehajtó bizottságának ülése előtt.

Rámutatott: sok politikus kihasználja a bányászokat, ahogyan azt korábban is tették, például Ion Iliescuék a kilencvenes években.

Leszögezte: az ő mandátuma alatt nem lesz újabb bányászjárás.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük