Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă saját magát tartja Johannis egyetlen számottevő ellenjelöltjének

Dăncilă saját magát tartja Johannis egyetlen számottevő ellenjelöltjének Románia

Viorica Dăncilă leváltott kormányfő, a Szociáldemokrata Párt államelnök-jelöltje úgy nyilatkozott szerdán Suceaván, hogy ő Klaus Johannis egyetlen számottevő kihívója az államelnöki székért folyó küzdelemben, a többi jelölt valójában „alávetette magát” Johannisnak a bizalmatlansági indítvány támogatása révén.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a második fordulóba ő és a jelenlegi államfő fog bejutni, és hogy saját magát tartja Iohannis egyetlen számottevő kihívójának, hiszen az összes többi jelölt engedelmeskedett a kormánybuktatásra felszólító államelnöki parancsnak. „Tehát valamiképpen alávetették magukat Klaus Johannis úrnak” – mondta a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a többi jelöltről.

Véleménye szerint a bizalmatlansági indítvány támogatóinak meg kellett volna egyezniük a kormánybuktatás előtt olyan kérdésekben, mint a kétfordulós polgármester-választások vagy az előre hozott választások. „Most azt látjuk, hogy sehogyse tudnak megegyezni. Mindenki azt kérdi: mi lesz ezután? (…) Jön a tél, foglalkozni kell a hóeltakarítással, a fűtéssel. Jönnek a választások, nincs belügyminiszterünk. Legalább két napra lett volna tanügyminiszterünk, aki aláírta volna a rezidensvizsgát kiíró rendeletet. Az államfő nem ültette gyakorlatba az alkotmánybíróság döntését” – sorolta a leváltott miniszterelnök, aki szerint Johannis részéről nagy felelőtlenségre vall Románia jelenlegi állapota.

„Az új kormány beiktatása nem függ a PSD-től”

Az új kormány beiktatása nem a szociáldemokratáktól függ, a PSD törvényhozói nem is lesznek jelen a teremben a szavazáskor, jelentette ki Viorica Dăncilă leköszönő kormányfő, a PSD elnöke szerdai, Suceaván tartott sajtótájékoztatóján.

„Nem tudom, hogy meglesz-e a kvórum (…) Mi nem leszünk jelen a szavazáson (…) A pártok, amelyek biztosították a kvórumot és a szavazatok számát a kormánybuktatáskor, biztosíthatják a kvórumot a kormánybeiktatáskor is. Ez nem függ a PSD-től (…) Lehet, hogy sikerül biztosítaniuk a kvórumot” – mondta Dăncilă.

Arra a kérdésre, hogy befolyásolja-e az új kormány beiktatására irányuló parlamenti szavazás az államelnöki választások első fordulójának eredményét, Dăncilă azt válaszolta, hogy nem ez a fontos, hanem az ország stabilitása.

Kifejtette, jelenleg az instabilitás jellemző az országra, ő pedig stabilitást akar, mivel a beruházóknak is stabilitásra és előreláthatóságra van szükségük, és ő nem köti ezt a kérdést a választásokhoz.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük