Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: ha le akarják váltani a kormányt, nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt

Dăncilă: ha le akarják váltani a kormányt, nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt Románia

Nincs oka a lemondásra – jelentette ki vasárnap este Viorica Dăncilă kormányfő, leszögezve, mögötte állnak a román állampolgárok, akik bíznak ebben a kormányban.

„Nincs okom lemondani, rengeteg olyan román állampolgár áll mögöttem, akik bíznak ebben a kormányban. (…) Most az EP-választásokon szavaztunk, nem a parlamenti választásokon. Ha valóban le akarják váltani a kormányt, nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt” – jelentette ki a sajtó képviselőinek kérdésére a Szociáldemokrata Párt székhelyén tartózkodó Dăncilă.

Hirdetés
Hirdetés

Meleșcanu sem mond le

Nincs mit felrónom magamnak a külföldi szavazókörzeteknél keletkezett sorok miatt, jelentette ki Teodor Meleşcanu külügyminiszter vasárnap este, rámutatva, hogy a választási törvények módosítására politikai konszenzusra van szükség.

„A nagyon széles arányú részvétel gyakorlatilag ellentmondott minden előzetes becslésnek (…) A külföldi szavazókörzetek nagy részében – egy-két harmadukban sorok alakultak ki. Egyes helyzetekben több mint két órákat álltak sorba. Hasonló volt a helyzet Bukarestben is, láttam (…) Nagyon nagy volt a buzdítás, hogy az emberek menjenek el szavazni, és ez meg is történt. Az én szemszögemből nézve, azt hiszem elértük határainkat, ami a külföldi szavazási folyamat biztosítását illeti” – jelentette ki a miniszter az Antena3 tv-csatornán.

Meleşcanu szerint új választási törvényre van szüksége Romániának a külföldi szavazások lebonyolítása kérdésében: elektronikus szavazás, vagy levélben elküldhető voks bevezetésére.

„Nekünk nincsenek meg sem az anyagi, sem az emberi erőforrásaink, hogy lefedjük azokat a területeket, ahol nagyszámú román közösségek vannak. (…) Egyetértek azzal, hogy szükség van egy minél szélesebb körű parlamenti konszenzusra, hogy találjunk egy mindenki számára elfogadható szavazási rendszert, ami lehetővé teszi, hogy kimozduljunk ebből a holtpontból” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy benyújtja-e lemondását a határon túli szavazókörzetekben kialakult helyzet miatt, Meleşcanu azt válaszolta, hogy nincs mit felrónia magának.

„Személy szerint nincs mit felrónom magamnak, azonban szükség van valami megoldásra, hogy ezekért a dolgokért ne a külügyi tárcát és miniszterét hibáztassák, mivel ez teljességgel tisztességtelen és igazságtalan” – állította a miniszter.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük