Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: a migráció kezelése Európa legfontosabb feladata

Dăncilă: a migráció kezelése Európa legfontosabb feladata Románia

Mivel az európaiak legfőbb aggodalmát a migráció okozza, Európa egyik legfontosabb feladatának kell lennie, hogy hatékonyan kezelje a probléma gyökerét és a migránsok beáramlását az Európai Unióba – hangsúlyozta Viorica Dăncilă kormányfő Brüsszelben, az uniós intézményrendszerhez tartozó Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) ülésén csütörtökön.

Dăncilă az EU soros román elnökségének prioritásairól folytatott vitán kijelentette, meg kell erősíteni Európát a migrációs beáramlás okozta kihívások kezelése érdekében, amelyhez az uniós határok védelmének fokozására van szükség.

Európának a migráció globális feladatainak megoldására törekvő munka élére kell állnia hatékony kül- és biztonságpolitika kialakítása által – húzta alá a román miniszterelnök.

Meg kell védeni az európaiak békéjét és biztonságát, amelyhez a migráció kiinduló és tranzitországaival folytatott szoros együttműködésre, a tagállamok közös munkájára van szükség. Ennek szerves része az embercsempészet elleni hatékony fellépés – tette hozzá. Európának növelnie kell saját biztonságát a védelmi politikája erősítése által, a NATO-val kötött partnerségi keret lehetőségeinek kihasználásával. Az embereknek békét és biztonságot kell érezniük Európában mindenütt – hangsúlyozta a román miniszterelnök.

Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă kiemelte, hogy a közelgő európai parlamenti választások kampányideje alatt és az után is közösen kell fellépni mindenfajta diszkriminatív tendencia ellen, beértve az antiszemitizmus megjelenését, a gyűlöletbeszédet vagy a populista hangok erősödését. Ezek ugyanis aláássák a demokratikus Európai Unió törekvéseinek sikerét – mondta. Európának az emberi méltóság erősítésére, a társadalmi egyenlőségek lebontására kell törekednie, beleértve a nők és a férfiak közötti különbségtétel megszüntetését és a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatását – húzta alá.

A miniszterelnök emellett a társadalomhoz és a problémákhoz „nagyon közel folytatott”, intenzív európai szintű viták fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy meg kell őrizni a polgárok pozitív hozzáállását az uniós intézményekhez. Ehhez azonban szerinte bizonyítani kell, hogy az uniós intézmények képesek eredményeket felmutatni. Véleménye szerint közel kell tartani a polgárokat a döntéshozatalhoz, az európai politikához, ellenkező esetben elvesztik támogatottságukat.

Dăncilă azt hangoztatta, hogy a kohéziós politikának az unió egységét kell erősítenie egyebek mellett a politika, gazdaság és társadalom vonatkozásában, ahogy az agrárpolitika terén is kiemelt szerepet kell kapnia. „Európának a biztonság, a közös értékek és a fenntartható fejlődés közösségének kell lennie. Ezen dolgozik az EU soros román elnöksége” – fogalmazott.

Fontos meghallgatni a polgárok hangját az unió által követendő irányról. A  román uniós tanácsi elnökség most kezdődött hat hónapja meghatározó időszak lesz, amelynek során meg kell mutatni, hogy az európai szinten hozott intézkedések konkrét előnyökkel járnak a polgárok számára – tette hozzá a miniszterelnök.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 25., 11:41
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Es meg mondott valamit,amin minden tevecsatorna rohogott. Emlitette a Holokausztot is. Azt mondta:”Si in Romania ,trebuie sa combatem Holocaustul”.Azt akarta mondani,hogy „sa comemoram”,csakhogy olyan hulye szegeny, hogy meg egy papirra leirt szoveget sem kepes helyesen fololvasni. Na de ez van.Ki milyen viragot szakit,olyat szagol ! Ha ilyenekre adjatok a voksaitokat,akkor ilyenek kepviselik az orszagunkat !

 • User
  Dátum: 2019. január 25., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az irodalomelemzők talán felfedezték benne Caragiale egyik lehetséges szereplőjét ,amit „personaj caragialesc” néven tanultunk román irodalomból.