A megyei rendőrök összesen 15.443 esetben avatkoztak be, a rendőr-főkapitányság diszpécserszolgálata pedig 7.246 hívást regisztrált a 112-es sürgősségi hívószámon keresztül.

A beérkezett hívások mintegy 12 százaléka bizonyult megalapozatlannak, a rendőrök 249 esetben róttak ki büntetést a segélyhívó indokolatlan igénybevételéért. Az esetek 40 százalékát a diszpécserek helyeben, telefonon keresztül megoldották, anélkül, hogy a rendőrök kiszálltak volna a helyszínre.

A hívások többsége lopásra, bántalmazásra, illetve közlekedési balesetekre – elsősorban anyagi kárral járó koccanásokra – vonatkozott.

Voltak azonban szokatlan, vicces hívások is az elmúlt év során. Egy férfi azért kért segítséget, mert gyerekek hógolyóval támadták meg, egy másik személy pedig azért hívta a rendőröket, mert azt hitte, hogy egy siklóernyős veszélyben van, mivel nagyon magasan repült. Egy férfi azért hívta a 112-őt, mert el szeretett volna jutni valahová, és “a rendőrség gyorsabban jön, mint a taxi”. A rendőrök el is mentek a férfi lakásához, de nem azért, hogy elszállítsák, hanem, hogy megbüntessék.

A rendőrök felhívják a lakosság figyelmét, hogy a 112-es sürgősségi hívószám indokolatlan vagy hamis tárcsázása kihágásnak minősül és 500-1000 lej közötti összeggel büntetendő.

(Agerpres)