Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csökkentett korhatár: fiatalabb korban szerezhető jogosítvány kamion vagy busz vezetéséhez

Csökkentett korhatár: fiatalabb korban szerezhető jogosítvány kamion vagy busz vezetéséhez Románia

A képviselőház kedden elfogadott egy törvénytervezetet, amely 21-ről 18 évre csökkenti az alsó korhatárt a C és a C+E kategóriás jogosítvány megszerzésére, valamint 24-ről 21 évre a D és a D+E kategóriák esetébe. Mindkét esetben kizáró jellegű feltétel a szakmai alkalmassági bizonyítvány megszerzése.

A közúti szállítással kapcsolatos tervezet a kormány 2002/195-ös sürgősségi rendeletét módosítja és egészíti ki, illetve a 2018/645-ös és a 2006/126-os uniós direktívát ülteti át a román jogrendbe.

C kategóriás jogosítvánnyal a buszokat és trolikat kivéve minden olyan gépjármű vezethető, melynek össztömege önállóan vagy a hozzá csatolt könnyű szerelvénnyel együtt meghaladja a 3500 kg-ot. A C+E kategória egy kamionból és a hozzá csatolt nehéz szerelvényből álló jármű vezetésére jogosít fel. D kategóriás jogosítvánnyal buszokat, a D+E kategóriással buszból és nehézpótkocsiból álló szerelvényeket lehet vezetni.

A szenátus már elfogadta a törvényjavaslatot, a képviselőház döntő házként szavazott róla.

forrás: Agerpres

fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 14., 15:43
    ÉRTÉKELÉS: 14

    C kategóriával egyet értek, de E és D hez 1-2 év régiség nem ártana! Napjainkban már a 18 éves nem Savien nel repeszt!😂🤣
    Az orvosi, pszichológiai vizsgálat legyen komolyabb! Ja és minimum 11 osztály!!!!! Elemivel ne engedni senkit az utakra, csak utasként!!!!!!