Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

CNSU: öt napra kell karanténba vonulniuk az országba Covid-igazolvány nélkül beutazóknak

CNSU: öt napra kell karanténba vonulniuk az országba Covid-igazolvány nélkül beutazóknak Románia

Öt napra kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába érkező személyeknek, akik beutazáskor nem tudják felmutatni a digitális Covid-igazolványt, amely bizonyítja, hogy be vannak oltva koronavírus ellen, vagy átestek a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy van egy 72 óránál nem régebbi mintavételezésű negatív PCR-teszteredményük.

Hirdetés
Hirdetés

Erről hétfői ülésén döntött az Országos Vészhelyzeti Bizottság, amely 6-os számú határozatával módosított az országba beutazókat érintő karanténintézkedéseken.

Mentesülnek az ötnapos karantén alól a következő kategóriákba tartozó személyek:

*a 12 éven aluli gyerekek;
*a Románián átutazók (ha legtöbb 24 órán belül elhagyják az országot);
*a határmenti ingázók, ha igazolni tudják munkaviszonyukat;
*a román állampolgárságú vagy Románián kívül lakóhellyel rendelkező vagy élő, romániai vagy külföldi oktatási intézményekbe járó tanulók/egyetemisták, akik naponta ingáznak, és igazoló dokumentumokat mutatnak be;
* a 2,4 tonnánál nagyobb össztömegű áruszállító járművek vezetői, valamint a kilencnél több ülőhellyel rendelkező járművek vezetői, amennyiben személyszállítást végeznek;
*a diplomáciai képviseletek, konzuli hivatalok és más Bukarestbe akkreditált diplomáciai képviseletek tagjai, illetve diplomata-útlevéllel rendelkező személyek;
*a pilóták és a repülőszemélyzet tagjai, mozdonyvezetők és a vasúti személyzet tagjai, tengerészek;
*a romániai olaj- és gázfúró platformokon dolgozó műszaki személyzet tagjai;
*a védelmi, közrendészeti és nemzetbiztonsági alkalmazottak, ha szolgálati útról térnek haza.

Emellett döntés született arról is, hogy igazoló dokumentumokkal igényelni lehet a karanténintézkedés ideiglenes felfüggesztését különleges esetekben, például „születéssel, házassággal vagy halálesettel kapcsolatos családi eseményeken való részvétel okán”, halaszthatatlan orvosi beavatkozás/kezelés esetén, személyazonosító okmányok cseréje stb. miatt.

A testület másik döntése értelmében az igazoltan fertőzöttek közvetlen kontaktjainak 5 napra kell karanténba vonulniuk, illetve mentesülnek a karanténkötelezettség alól, ha az elmúlt 90 napban maguk is fertőzöttek voltak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője, Raed Arafat hangsúlyozta, ezután a külföldről Romániába érkező személyekre ugyanazok a karanténszabályok lesznek érvényesek, függetlenül attól, hogy melyik országból érkeznek. Ugyanakkor megszüntetik az országok színek szerinti besorolását is – hangoztatta.

A CNSU határozatának előírásai a Hivatalos Közlönyben való megjelenésüktől, 2022. február elsejétől lépnek érvénybe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük