Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cîţu: jövőre biztosan nőnek a nyugdíjak és a gyerekpénz

Cîţu: jövőre biztosan nőnek a nyugdíjak és a gyerekpénz Románia

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint „egészen biztos”, hogy jövőre nőni fognak a nyugdíjak és a gyereknevelési pótlékok, és a kormányalakítási tárgyalásokon dől el, hogy mennyivel.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîţu a PNL bukaresti székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a közalkalmazotti bérek emelése is szóba jöhet, ha ez az intézkedés a közigazgatás reformjával párosul. „A bérnövekedést a teljesítményhez kell kötni” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a közigazgatás reformja alatt az államapparátus karcsúsítását érti-e, a politikus nemmel válaszolt. „A reform alatt a fizetés és a teljesítmény közötti közvetlen összefüggés megteremtését értem” – szögezte le.

A PNL emlékeztetett arra, hogy Romániának az országos helyreállítási tervben vannak bizonyos kötelezettségvállalásai, amelyek határt szabnak a nyugdíjak, a gyerekpénz és a minimálbér növelésének. Emellett a kormánynak be kell tartania a költségvetési hiány csökkentésének az Európai Bizottsággal egyeztetett menetrendjét.

„Ehhez a kialkudott menetrendhez ragaszkodnunk kell. (…) A nemzetközi hitelminősítők világosan tudtunkra adták, hogy éppen azért javították az adósbesorolásunk kilátásait negatívról stabilra, mert ezt a menetrendet betartottuk. Ha ettől eltérünk, (…) akkor minden a levegőbe repülhet” – szögezte le Florin Cîţu.

„Semmi sem indokolja az adótörvénykönyv módosítását”

A PNL elnöke ugyanakkor kijelentette, jelenleg semmi sem indokolja az adótörvénykönyv módosítását.

Florin Cîţut a PSD vagyonadó bevezetéséről szóló javaslatáról kérdezték az újságírók.

Válaszában a politikus emlékeztetett arra, hogy a vagyonadó bevezetése a PSD 2017-2019 közötti kormányprogramjában is szerepelt, mégsem valósult meg. „Nem értem, miért lenne szükség egy olyan intézkedésre, amit a PSD sem alkalmazott akkor, amikor egyedül kormányzott” – jelentette ki.

Florin Cîţu hangsúlyozta, az adóemelések csak rövid időre növelik a költségvetés bevételeit. „Egy idő után azonban az adóelkerülés miatt csökkennek az állam bevételei” – mondta az ügyvivő kormányfő.

„Nem lehet újratárgyalni az országos helyreállítási tervet”

A liberálisok elnökének nincs tudomása arról, hogy Románia országos helyreállítási tervét (PNRR) újra lehetne tárgyalni az Európai Bizottsággal.

Florin Cîţu, arra reagált, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosítana a PNRR-n.

„Én úgy tudom, hogy nem lehet újratárgyalni. Ha a PSD-nek van akkora befolyása az Európai Bizottságban, hogy újratárgyaljuk a PNRR-t, akkor majd meglátjuk, hogy mit módosítunk rajta” – jelentette ki.

Reméli, hogy vasárnap tárgyalni tudnak a miniszterelnökről

Florin Cîţu reményei szerint a PNL és a PSD vasárnapi tárgyalásain sikerül megegyezniük a miniszterelnökről.

A PNL elnöke a párt székházában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, előbb a kormányprogramot kell véglegesíteniük, és ez még nem történt meg. „Remélem, ma már tárgyalni tudunk arról, hogy kit javasoljunk kormányfőnek, és utána a javaslatunkat közöljük az államfővel” – fogalmazott a politikus.

Florin Cîţu elmondta, hogy vasárnap a kormányprogram pénzügyi, igazságügyi és munkaügyi fejezetéről egyeztet a PNL és a PSD. Hozzátette, a dokumentum alapját a liberálisok jelenlegi kormányprogramja képezi, ebbe próbálják beilleszteni a szociáldemokraták javaslatait „anélkül, hogy leromboljuk mindazt, amit eddig felépítettünk”.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük