Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciolacu szerint jövőre a GDP több mint 7 százalékát fordítja beruházásokra a kormány

Ciolacu szerint jövőre a GDP több mint 7 százalékát fordítja beruházásokra a kormány Románia

A költségvetés tervezete szerint jövőre a GDP több mint 7 százalékát fordítja beruházásokra a kormány – jelentette ki hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A PSD székházában adott sajtónyilatkozatában Marcel Ciolacu emlékeztetett arra, hogy tavaly a GDP 5,9 százalékát, idén a 6,74 százalékát fordították állami befektetésekre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a célkitűzésnél fontosabb a megvalósítás, utalva arra, hogy tavaly a tervezettnél kisebb összeget sikerült beruházásokra fordítani.

Ciolacu kitért arra is, hogy a PSD a kormányra lépés feltételeként szabta meg a párt által javasolt szociális intézkedéscsomag elfogadását, beleértve a 10 százalékos nyugdíjemelést. Azzal kapcsolatban, hogy pártja korábban még 40 százalékos nyugdíjemelést ígért, kijelentette: 14 százalékkal már emelték a járandóságokat, amelyek jövőre újabb 10 százalékkal nőnek.

Cîţu: az egyezség ellenére nem éri el a GDP 7 százalékát a beruházásokra szánt összeg

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem tartotta be azt a korábbi megállapodást, hogy a jövő évi költségvetésben a GDP 7 százalékát irányozzák elő beruházásokra.

A 2022-es büdzsé tervezetét kommentálva Florin Cîţu hétfőn a szenátusban a sajtónak kifejtette: a PNL a kormányprogram tiszteletben tartását kéri a koalíciós partnerektől. Emlékeztetett arra, hogy a kormányalakítási tárgyalások idején a liberálisok azzal a feltétellel fogadták el a PSD szociális intézkedéscsomagját, ha jövőre a GDP 7 százalékát beruházásokra fordítják, enélkül ugyanis szerinte nem is lehetne megvalósítani ezt az intézkedéscsomagot. „Megmutattuk az elmúlt években, hogy csak befektetésekkel lehet előteremteni a fizetések és a nyugdíjak emeléséhez szükséges forrásokat” – jelentette ki.

A PNL elnöke elmondta, hogy a kifogásait eddig csak a miniszterelnökkel ismertette, a koalícióban nem tárgyaltak még ezekről. ‘Nem tudom, hogy lehet-e még ezen segíteni. Ezt majd a párton belül fogjuk megvitatni’ – tette hozzá.

Kifejtette: szó volt arról a koalícióban, hogy a kormánypártok ne nyújtsanak be módosító indítványokat a költségvetésről szóló törvénytervezethez, mert így felgyorsul az elfogadása, ám a PNL csak a későbbiekben dönti el, hogy egyetért-e ezzel a javaslattal. Előbb megvárják, hogy a brüsszeli útja után a miniszterelnök számoljon be a párt parlamenti frakcióinak a költségvetés részleteiről, többek között arról, hogy a beruházások miért nem érik el a jövőre a GDP 7 százalékát.

„A PNL szerintem nagyon sok kompromisszumot tett, majd meglátjuk, hogy ez egy elfogadható kompromisszum-e. Mindenesetre nem szeszélyből kértük a 7 százalékot. Ez bekerült a kormányprogramba” – jelentette ki Florin Cîţu.

Ciucă: kiegyensúlyozott és realista költségvetést készül elfogadni a kormány

Kiegyensúlyozott, felelősségteljes és realista 2022-es költségvetés elfogadását ígérte a hétfői kormányülés elején Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök elmondta, a jövő évi büdzsé képes lesz kielégíteni a szükséges finanszírozási igényeket, illetve közép és hosszú távon erősíteni a gazdaságot, felhasználva az Európai Unió által biztosított pénzügyi forrásokat.

Nicolae Ciucă szerint a költségvetés kidolgozásakor szem előtt tartották a világjárvány és az energiadrágulás okozta nehézségeket, de figyelmet fordítottak a gazdaság fenntartható, „egészséges” növekedésének biztosítására is. A kormányfő kifejtette: a jövő évi büdzsé alapkoncepciója a „stabilitás és kiszámíthatóság”, így igyekeznek ösztönözni a beruházásokat és vonzó üzleti célponttá tenni az országot.

„Amint azt megígértük, nem emeljük az adókat, nem fogunk nyomást gyakorolni az üzleti szférára. Fenntartjuk a kkv-kra vonatkozó jelenlegi adózási rendszert, a beruházásokat ösztönző állami támogatások rendszerét és a vállalkozókat segítő valamennyi intézkedést” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette, az elmúlt 32 év viszonylatában rekordnagyságúnak számító összeget, összesen mintegy 88,8 milliárd lejt szánnak beruházásokra. Ez a kétszerese a 2019-ben hasonló célra elkülönített forrásoknak – hangsúlyozta.

A szociális intézkedések közül a gyermeknevelési pótlék és a fogyatékkal élők juttatásának növelését, a nyugdíjpont értékének emelését és a kisnyugdíjasoknak szánt juttatást emelte ki a miniszterelnök. A munkaügyi minisztérium költségvetése 6,7 százalékkal nő, továbbá biztosítják a forrásokat az energiaszámlák kompenzálására, valamint a kiszolgáltatott energiafogyasztóknak szánt támogatásokra, a téli hónapokra 5 százalékra csökkentik a távhő áfáját.

Emellett jövő évre is különítettek el alapokat a koronavírus-járvány indokolta egészségvédelmi intézkedésekre, illetve prioritásként kezelik a járványkórházakat és a kórházak intenzív osztályait érintő beruházásokat – nyomatékosította a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük