Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bevezetik a kerékpárút fogalmát a romániai jogrendszerbe

Bevezetik a kerékpárút fogalmát a romániai jogrendszerbe Románia

Döntő házként megszavazta hétfőn a képviselőház azt a törvénymódosítást, amely bevezeti a kerékpárút fogalmát a romániai jogrendszerbe – tájékoztatott az RMDSZ.

Hirdetés
Hirdetés

A szövetség közleményében hangsúlyozzák, az elkövetkező időszakban a helyi és megyei önkormányzatok, valamint az állami intézmények kerékpárutakat is építhetnek az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében, ahhoz azonban, hogy a PNRR-ben vállalt ez irányú törekvéseket teljesíthessék, módosítani kellett a jelenlegi törvényeken. Ezért nyújtották be a kerékpárút fogalmát a romániai jogrendszerbe bevezető javaslatot.

„Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezéssel megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a helyi és megyei önkormányzatok éljenek az országos és európai pályázatok lehetőségeivel és bővítsék kerékpárút-hálózataikat” – idézte a közlemény Benedek Zakariás parlamenti képviselőt.

A törvénymódosítás értelmében ezentúl a közutakhoz hasonlóan a kerékpárutakat is három kategóriába sorolják, így helyi, megyei és országos jelentőségű kerékpárutakat tartanak majd számon. Az országos jelentőségű kerékpárutak az állam tulajdonába kerülnek, és legalább két megyéhez tartozó települést kell összekötniük. A megyei besorolásúak a megyei tanácsok tulajdonában lesznek, és két települést kell hogy összekössenek az adott megyében. A helyi besorolású kerékpárutak a polgármesteri hivatalok tulajdonát képezik majd. A törvénykezdeményezés értelmében a két- vagy négysávos kerékpárutak legalább 1,2 méter szélesek kell hogy legyenek.

A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe. Az illetékes szaktárca 60 napon belül dolgozza ki a hozzá tartozó módszertant. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások