Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Betiltották a román uniós elnökség nyitórendezvényére időzített kormányellenes tüntetést

Betiltották a román uniós elnökség nyitórendezvényére időzített kormányellenes tüntetést Románia

Betiltotta a bukaresti városháza azt a kormányellenes tüntetést, amelyet a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvénye alkalmából több ellenzéki civil szervezet nevében jelentett be csütörtökre egy magánszemély.

A Mediafax hírügynökség szerdai beszámolója szerint az egyik főpolgármester-helyettes arról értesítette Cristian Dide kezdeményezőt, hogy az Ateneul Roman nevű koncertterem előtti George Enescu téren nem szervezhet demonstrációt, mert a térségre a román külügyminisztériumnak van területfoglalása, ugyanis csütörtök este itt rendezik meg a január elsején kezdődött román uniós elnökség ünnepélyes nyitórendezvényét.

Indoklásul a városháza illetékese megemlítette, hogy a gyülekezési törvény szerint nem engedélyezhetnek ugyanazon helyszínre és időpontra két tömegrendezvényt. „Azt is meg kell érteni, hogy az Európai Bizottság (EB) tagjainak különleges státusa miatt, a helyszínen az EB által igényelt védelmi gyűrűket alakítanak ki” – idézte a főpolgármester-helyettest a Mediafax.

Hirdetés
Hirdetés

A városházáról távozó Cristian Dide úgy nyilatkozott, hogy egy „támogató nagygyűléssel” akarják fogadni a román uniós elnökség nyitórendezvényére Bukarestbe érkező brüsszeli vezetőket. Bár a városházán közölték vele, hogy a magas rangú tisztségviselők biztonsága miatt nem szabad ott tüntetniük, úgy vélekedett: több ezren lesznek a téren az EB tagjainak érkezésekor.

A Bukarestben megszokottá vált, korrupcióellenes jelszavakkal rendezett megmozdulásokat szervező ellenzéki Facebook-csoportok „Európát akarunk, nem diktatúrát” jelszóval hirdettek újabb tüntetést csütörtökre, amivel azt akarják demonstrálni, hogy nem értenek egyet a bukaresti kormány szerintük Európa-ellenes, a jogállamiságot veszélyeztető magatartásával.

Románia január elsején vette át az Európai Uniós tanácsának soros elnökségét fél évre. A hivatalos nyitórendezvény alakalmából az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökét, valamint az Európai Bizottság tagjait egy ünnepi hangversenyre hívták meg, amelyen neves román előadóművészek és az EU – 28 tagország zenészeiből álló – szimfonikus zenekara lép fel.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük