Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bejelentette lemondását Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter

Bejelentette lemondását Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter Románia

Bejelentette lemondását csütörtök este Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

„Saját indíttatásból úgy döntöttem, lemondok az oktatási miniszteri tisztségről” – írta Facebook-oldalán Cîmpeanu. A távozó tárcavezető közölte, megtisztelőnek érzi, hogy elkezdhette a román tanügyi rendszer „gyökeres” reformját. Megjegyezte, hogy egy nehéz időszakban vette át a minisztérium irányítását.

Cîmpeanu emlékeztett arra, hogy a világjárvány miatti egészségügyi válság idején a jelenléti oktatás biztosításáért küzdött. Mint írta, mindig is arra törekedett, hogy növekedjen az oktatás finanszírozása, és ennek a jogi keretét is biztosította. Emellett szerinte a mandátuma alatt olyan változásokat sikerült elérnie, amelyek megalapozták a „Képzett Románia” elnevezésű tanügyi reformot.

A távozó miniszter az eredményei közül a következőket emelte ki: az integrált korai oktatás megvalósítása a bölcsődéknek a tanügyi rendszerbe való átvételével; az oktatási reformhoz fontos pénzügyi támogatást biztosító országos helyreállítási terv (PNRR) mérföldköveinek teljesítése; az iskolaigazgatói versenyvizsgák megszervezése; a diákösztöndíjak növelése; az olimpikonok érdemeinek elismerése a méltányos jutalmazás bevezetésével; a diákok ingázási költségeinek teljes megtérítése; a kerettantervek és a kapcsolódó tanterv reformjának megkezdése; az iskolai étkeztetési program kiterjesztése 150-ről 450 iskolára; a duális képzés bevezetése a felsőoktatásban.

Bejegyzésében Cîmpeanu felidézte, hogy hivatalba lépésekor a minisztérium költségvetése egymilliárd euró volt, most pedig csupán a PNRR 3,6 milliárd eurót irányoz elő az oktatásra. Megemlítette azt is, hogy mandátuma idején 1402 tanintézetben indult iskolaelhagyás-megelőzési program, és folyamatban van az egyetemek digitalizálási programja. Emellett a minisztériun kidolgozta, közvitára bocsátotta és véglegesítette a „Képzett Románia” projekten alapuló új tanügyi törvények tervezetét. „Az az ember vagyok, aki épít, nem rombol” – fogalmazott bejegyzésében a politikus.

Közölte azt is, hogy a továbbiakban egyetemi oktatóként, rektorként és szenátorként támogatni fogja az új tanügyi törvények elfogadását.

Péntek reggel Dan Cărbunaru kormányszóvivő bejelentette, hogy az oktatási tárca vezetését ideiglenesen Sebastian Burduja kutatásért felelős miniszter veszi át.

(Forrás: Agerpres, fotó: gov.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. október 1., 9:50
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Jobb miniszter mostanság nem lesz! Látszott a felszereltség 2020 tól. Addig szapant és wc papírt sok helyen nem láttak, a laptopokról és kivetítőkről ne is beszéljünk! Nekem a legjobban az igazgatói versenyvizsga tetszett….volt aki több nekifutásra sem ment át!🤣 A párt sok analfabétáról gondoskodot….
    Most jöttek volna a tanfelügyelők!🤣🤣🤣🤣