Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán Románia

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter „súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).

Hirdetés
Hirdetés

Az USR szerdán kiadott közleménye szerint Alexandru Rafila 21 millió eurós tanácsadói szerződést kötött a WHO-val, amelynek 2021-ig az igazgatótanácsi tagja volt.

‘Májusban, mint valami tolvaj, a WHO korábbi vezetője, aki arról ábrándozik, hogy Románia elnöke lesz, memorandumot nyújtott be a román kormánynak, amelyben kérte, hogy WHO tanácsadással segíthesse a kormányt, többek között a PSD által sokat kritizált országos helyreállítási terv egészségügyi fejezetében szereplő digitalizációs programmal kapcsolatban. A WHO-val kötött memorandumot a román kormány nagy titokban júniusban aláírta! Hol van a probléma? A probléma a hatalmas összeg: 21 millió euró. Amit közvetlenül és önkényesen annak a szervezetnek utalnak ki tanácsadásért, ahol Alexandru Rafila 2021-ig vezetői szerepet töltött be!’ – idézi Ungureanut a közlemény.

Az USR-s képviselő leszögezi, hogy összeférhetetlenségi állapot miatt feljelentést tesz a szociáldemokrata egészségügyi miniszter ellen az ANI-nál és a DNA-nál.

Ungureanu rámutat, a memorandum szerint a tanácsadásra szánt pénz a következőképpen oszlik meg: 5,38 millió euró a digitalizálásra; 14,1 millió euró az egészségügyi és humánerőforrás-szolgáltatásokra; 1,7 millió euró a közegészségügyi alapok kezelésére.

„Tekintettel arra, hogy a PNRR-ben az egészségügyi szolgáltatások menedzsmentjéhez nyújtott technikai segítségnyújtásra előirányzott összeg jóval kevesebb, mint a Rafila miniszter által aláírt összeg, nem világos, hogy honnan jön ez a 21 millió euró. Az sem világos, hogy a WHO nyújtott-e már valami szolgáltatást, ami indokolná a pénz első részletének átutalását. Az azonban egyértelmű, hogy milyen szerepet játszott Alexandru Rafila a WHO-nál. 2014 és 2018 között Románia képviselője volt a WHO-nál, 2018 és 2021 között pedig a WHO Európai Regionális Irodája állandó bizottságának tagja és a WHO igazgató testületének tagja’ – nyomatékosítja az USR közleménye.

Ungureanu azt is megemlíti, hogy a memorandumot Nicolae Ciucă kormányfő, Sorin Grindeanu kormányfő-helyettes, Adrian Câciu pénzügyminiszter, Marcel Boloş európai projektekért felelős miniszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Bogdan Aurescu külügyminiszter is aláírta. Véleménye szerint Rafila felmondhatná ezt a tanácsadói szerződést, így a pénz az állami költségvetésben maradna.

Egészségügyi tárca: a WHO technikai segítségnyújtásának igénybevétele ajánlott a reformok megvalósítása érdekében

Az egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Beruházási Bank és a Világbank által nyújtott technikai segítségnyújtás igénybevétele javasolt az országos helyreállítási terv (PNRR) reformjainak végrehajtásához.

A tárca azt követően szögezte le ezt, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azzal vádolta meg Alexandru Rafila minisztert, hogy 21 millió euró értékű tanácsadói szerződést írt alá a WHO-val, egy olyan szervezettel, amelyben 2021-ig a végrehajtó bizottság tagja volt.

‘Az Európai Unió Tanácsának 2021. november 3-i határozatával jóváhagyott országos helyreállítási terv (C12. komponens – egészségügy és C7.I3. komponens – digitalizáció) keretében a reformok és beruházások koordinátorai felelősek a kapcsolódó célok és mérföldkövek teljesítéséért, és ennek érdekében a nemzetközi szervezetek és intézmények – nevezetesen az Egészségügyi Világszervezet, az Európai Beruházási Bank és a Világbank – által nyújtott technikai segítségnyújtás igénybevétele javasolt” – szögezi le közleményben az egészségügyi minisztérium.

A minisztérium hozzáteszi, hogy a PNRR keretében jóváhagyott költségmellékletek szerint a technikai segítségnyújtási komponensre összesen mintegy 50 millió eurót különítettek el, amely pénzügyi források az Európai Unió által Romániának nyújtott „vissza nem térítendő támogatások” kategóriájába tartoznak.

2021 decembere és 2022 februárja között az egészségügyi minisztérium konzultációkat folytatott a PNRR-ben szereplő nemzetközi szervezetekkel és intézményekkel, a Világbankkal, az Európai Beruházási Bankkal és az Egészségügyi Világszervezettel. A WHO elkötelezte magát amellett, hogy technikai segítséget nyújt az egészségügyet érintő reformokhoz kapcsolódó mérföldkövek végrehajtásához – tájékoztat közleményében a tárca.

Ezt követően az egészségügyi minisztérium benyújtotta a kormánynak a tárca és a WHO közötti technikai segítségnyújtási szerződés megtárgyalásának és aláírásának jóváhagyásáról szóló memorandumot, amelyet 2022. május 24-én hagytak jóvá a közegészségügyi reformok konkrét mérföldköveinek végrehajtása érdekében.

A kormány által adott megbízás alapján az egészségügyi minisztérium tárgyalásokat folytatott az Egészségügyi Világszervezet képviselőivel, és a megállapodás értelmében a tanácsadásra elkülönített költségvetés a 2022-2026 közötti időszakra 21,25 millió euró, ami a technikai segítségnyújtásra rendelkezésre álló teljes költségvetés 42%-át teszi ki – szögezi le a tárca.

A tárca arra is rámutat, hogy az egészségügyi infrastruktúrába történő beruházásokra vonatkozó valamennyi konkrét mérföldkő teljesítése érdekében további tárgyalásokat fog folytatni az e területen működő nemzetközi szervezetekkel (Világbank és Európai Beruházási Bank).

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük