Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bírósághoz fordulna a kormány az ausztriai családtámogatási törvény miatt

Az Európai Bírósághoz fordulna a kormány az ausztriai családtámogatási törvény miatt Románia

A román kormány fontolóra veszi, hogy az Európai Bírósághoz fordul, amennyiben gyakorlatba ültetik Ausztriában azt a törvényt, melynek értelmében az ott dolgozó személyek nem állandó osztrák lakhellyel rendelkező gyerekeinek járó családtámogatás összegét a gyermek származási országában lévő megélhetési költségek átlaga alapján szabnák meg – nyilatkozta vasárnap este a Digi 24 televíziócsatornának Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

„Ez egy diszkriminációs eset. Miért? Mert azok a románok, akik Ausztriában dolgoznak, ugyanúgy fizetik az adókat és illetékeket, mint minden munkás vagy alkalmazott Ausztriában, állampolgárságtól függetlenül. Tehát hozzájárulnak az állami költségvetéshez. Emiatt jelenleg azt latolgatjuk, hogy – amennyiben nincs lehetőség ezen diszkrimináció enyhítésére – az Európai Bírósághoz fordulunk ebben az ügyben, és nem leszünk az egyedüliek” – mondta Meleşcanu.

Hirdetés
Hirdetés

Arról is beszélt, hogy a minisztérium számításai szerint a törvény hatályba lépése esetén felére csökken a családtámogatás összege azoknak a romániai gyerekeknek az esetében, akiknek szülei Ausztriában dolgoznak. „Nézőpontunk szerint ez egyértelműen diszkrimináció, hiszen mindannyian európai uniós állampolgárok vagyunk, és az Európai Unió működési elvei értelmében semmiféle diszkrimináció nem megengedett, szociális téren sem. Másrészt mi vagyunk azok, akik többet veszítünk, mert a számítás az egyes országok életszínvonala alapján történik” – fejtette ki a külügyminiszter.

A román kormány és a külügyi tárca szombaton aggodalmának adott hangot amiatt, hogy 2019 január elsejétől Ausztriában életbe lépett az a törvény, amely értelmében az ott dolgozó személyek nem állandó ausztriai lakhellyel rendelkező gyerekeinek járó családtámogatás összegét a gyermek származási országában lévő megélhetési költségek átlaga alapján szabnák meg. A román kormány szerint egy ilyen intézkedés figyelmen kívül hagyja az Európai Unió hatályos törvényeit és az európai projekt alapelveit.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük