Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EP frakciói elítélték Ausztria múlt heti vétóját Románia és Bulgária csatlakozása ügyében

Az EP frakciói elítélték Ausztria múlt heti vétóját Románia és Bulgária csatlakozása ügyében Románia

Az Európai Parlament frakcióinak képviselői a törvényhozó testület keddi, strasbourgi ülésén elítélték Ausztria és Hollandia múlt heti, Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen adott voksát, hangsúlyozva, hogy a két ország megérdemli, hogy a lehető leghamarabb a térség tagjává váljon, mivel minden szükséges kritériumot teljesített.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerint Ausztria múlt heti vétója hiba volt, amely jogos csalódást okozott. Hangsúlyozta, hogy a schengeni térség az európai identitás része, és hogy az ukrajnai háború miatt az Európai Uniónak egységet kell mutatnia.

„Nem Romániát és Bulgáriát kell hibáztatni, nem ők nyitják meg a kaput a migránsok előtt, hanem Magyarország és Orbán Viktor kormányfő. Támogatjuk Romániát és Bulgáriát, a román és a bolgár állampolgárok számíthatnak támogatásunkra!” – mondta Weber.

Gabriele Bischoff, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselője kijelentette, „Ausztria és Hollandia jelentős hibát követett el”, amikor a két ország csatlakozása ellen szavazott. Hangsúlyozta, hogy minden tagállamra ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni.

Jan-Christoph Oetjen, a Renew Europe képviselője szerint szégyenletes, hogy Ausztria „bezárta az ajtót Románia és Bulgária előtt”. „Az az igazság, hogy Románia és Bulgária sokkal jobban alkalmazza a schengeni szabályokat, mint a már a schengeni térséghez tartozó országok”” – fogalmazott Oetjen.

Felszólította Ausztriát, hogy hagyjon fel az ellenkezéssel, nyomatékosítva, hogy „az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában elkövetett hibát ki kell javítani az Európai Tanácsban”. „Románia és Bulgária minden kritériumnak eleget tett, joguk van csatlakozni a Schengenhez” – szögezte le a liberális képviselő.

Monika Vana (Zöldek) EP-képviselő szerint a schengeni megállapodás az Európai Unió fontos vívmánya. Szolidaritását fejezte ki román és bolgár kollégáival, és kijelentette, hogy nem ért egyet Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának megakadályozásával.

Cristian Terheş, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport nevében nyilvánvaló politikai korrupciós tettnek minősítette Ausztria magatartását. Hangsúlyozta, hogy Romániának joga van a schengeni térséghez tartozni, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon meg minden szükséges döntést Ausztria megbüntetése érdekében, amelynek „imperialista magatartása teljesen elfogadhatatlan”.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta: Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett. A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, akkor közölte először az Európai Bizottság, hogy készen állnak a csatlakozásra. Az Európai Parlament ezt számtalan határozatban megerősítette – tette hozzá.

„Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került a konszenzus hiánya miatt, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat, az unió külső határait, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében” – hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a schengeni megállapodás az európai integráció egyik fő vívmánya, és elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamok rekednek ezen kívül indokolatlanul.

„Súlyosan képmutató magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével vádolják alaptalanul, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben” – húzta alá Gál Kinga.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa kijelentette, hogy továbbra is elsődleges prioritásként kezeli Románia és Bulgária schengeni övezetbe való felvételét, és eltökélt szándéka ezt jövő évben megvalósítani.

Románia és Bulgária készen áll a szabad utazást biztosító schengeni térséghez való felvételre, az EU-nak jogi kötelessége ezt biztosítani, nekik pedig legitim elvárásuk, hogy csatlakozhassanak – jelentette ki Ylva Johansson.

Mint mondta, az Európai Bizottság már régóta úgy véli, hogy Bukarest és Szófia már minden csatlakozási feltételnek megfelelt, már több mint egy évtizede várnak erre a pillanatra. Hangsúlyozta, hogy ez a két ország hatalmas feladatot lát el, több mint százezer, a háború elől menekülő ukránt fogadott be.

Kiemelte, hogy magának a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára, hogy megbirkózzon a migrációs és biztonsági kihívásokkal. Fel kell venni a harcot a szervezett bűnözéssel szemben, elő kell segíteni a határokon átnyúló rendvédelmi együttműködést, e két ország csatlakozása megkönnyítené a rendőrségi és határvédelmi szervek közötti információcserét is.

Üdvözölte, hogy a múlt heti igazság- és belügyi tanácskozáson előrelépés történt az uniós menekültügyi csomaggal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának késleltetése csak hátráltatja ennek a migrációs problémának a megoldását.

forrás: Agerpres/MTI

fotó: Európai Parlament

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük