Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről Külföld

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el kedden a nemzeti kisebbségekről, hatályon kívül helyezve a korábbit – számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása alapján.

A nemzeti kisebbségekről (közösségekről) szóló törvényjavaslatot 324 képviselő támogatta. Az elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség. A törvény elfogadása az egyik feltétele annak, hogy Ukrajna megkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásáról.

Az előterjesztés rögzíti a „nemzeti kisebbségek (közösségek)” fogalmát, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait és kötelezettségeit, képviselőinek jogait és azok érvényesítését szolgáló állami politika sajátosságait, valamint a központi végrehajtó szerv hatásköreit a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelme terén.

A törvény ötödik cikkelye garantálja Ukrajna állampolgárainak az alkotmányban meghatározott társadalmi, gazdasági, kulturális és nyelvi jogokat, illetve szabadságjogokat, tekintet nélkül arra, hogy milyen etnikai származásúak, nemzeti kisebbségekhez tartoznak, vagy sem – emelte ki az Interfax-Ukrajina.

A hírügynökség tájékoztatása szerint a törvény alapján a nemzeti kisebbséghez tartozó személyt megilleti az önazonossághoz, az egyesülési és békés gyülekezési szabadsághoz, a nézet-, a meggyőződés-, a gondolat-, a beszéd-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz való jog, valamint részt vehet a politikai, gazdasági és társadalmi életben. Joga van a nemzetiségi nyelvhasználatra, a közösség kulturális identitásának megőrzésére.

A magyar kormány és a kárpátaljai magyar kisebbség szervezetei – amelyek kifogásokat emeltek a 2018-ban elfogadott oktatási törvény nyelvi cikkelyével, valamint az ukrán, mint államnyelv működéséről szóló 2019-es jogszabállyal, közismertebb nevén a nyelvtörvénnyel szemben, mert a kisebbségek jogainak csorbítását látták bennük – évek óta sürgették Kijevet, hogy hozzon az ukrajnai kisebbségek védelmét szavatoló jogszabályt.

forrás: MTI

fotó: Ukrán parlament/Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 14., 19:21
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Én soha nem hallottam Orbán Viktort az ukrán nyelvtörvény ellen felszólalni. Talán azért nem, mert akkoriban a fő célja a magyar lakosság beoltatása volt, amellett kampányolt teljes mellszélességel!

  • User
   Dátum: 2022. december 15., 10:05
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nem hallotta soha Magyarország álláspontját
   a kisebbségi.ügyekben?Vegye már ki a füldugóját és vegye le a szemellenzőt is.
   Ez az ügy a külügyminiszter asztala , sokszor felhozták az ügyet,amikor szó volt a háború előtt ,hogy Ukr.NATO tag legyen,Magyatország a kúlügyminiszter révén bejelentette ,hogy megvétozza.Nézen már utána mielőtt hülyeséheket irogat.Mindegy magának mi van ,hogy van csak óhbáhnvihtorozzon egy jót.Nincs neki elég dolga?Azért van a külúgy és pontosítva volt és van az álláspont a kormány részéről! A
   kormány feje (a kormányfő)pedig Orbán Viktor.Most már érti?