Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az egészségügyi tárca fontolgatja egyes kulturális és sporttevékenységek engedélyezését

Az egészségügyi tárca fontolgatja egyes kulturális és sporttevékenységek engedélyezését Románia

Az egészségügyi minisztérium fontolgatja egyes kulturális és sporttevékenységek engedélyezését – közölte hétfőn Vlad Voiculescu.

Hirdetés
Hirdetés

A parlamentben nyilatkozó egészségügyi miniszter azt mondta, a megoldás két fő összetevője az oltás és a tesztelés. A teszteléses módszerre példa ahogyan nemrég a barcelonai rockkoncert esetében eljártak.

A gyorstesztelést – ha van hely és szakember – legkönnyebben a gyógyszertárakban lehetne megejteni, az erre vonatkozó kormányrendeletet valószínűleg a kabinet hétfői ülésén vitatják meg.

A kormány azt fontolgatja, hogy a gyógyszertárak ingyen kapják meg a teszteket, ám azt nem lehet kizárni, hogy a patikák valamilyen díjat számítsanak fel a szolgáltatásért – mondta a tárcavezető.

Kifejtette: jelenleg kétmillió teszt áll rendelkezésre. Hozzátette: előfordulhat, hogy a tesztelés – akárcsak a vérvétel – az egészségbiztosító pénztár által megtérített szolgáltatássá válik.

A korlátozások egy „dinamikusan változó” rendszert alkotnak, mondta Voiculescu, leszögezve: a politikusok egyetlen korlátozó intézkedésre sem tettek javaslatot, valamennyit szakemberek kezdeményezték.

A nyálból vett mintán alapuló koronavírusteszteket az oktatási minisztériumnak kell beszereznie az iskolák számára

A nyálból vett mintán alapuló koronavírusteszteket az oktatási minisztériumnak kell beszereznie az iskolák számára – közölte Vlad Voiculescu.

Az egészségügyi miniszter azt mondta: a nyáltesztek engedélyezettek Romániában, ezeket lehetne alkalmazni az iskolákban is, viszont beszerzésük, amire akár egy hónapon belül is sor kerülhet, nem az egészségügyi, hanem az oktatási minisztérium feladata.

Hozzátette: bár a nyáltesztek nem annyira pontosak, mint az antigén tesztek, ‘szűrőként’ jól használhatók.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük