Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alles Gute!

Hatvanadik életévét tölti Klaus Werner Johannis, Románia államelnöke. 1959. június 13-án született Nagyszebenben, szász szülők gyermekeként. Édesanyja, édesapja és húga 1992-ben kitelepedett Németországba, Würzburg városba.

Hirdetés
Hirdetés

Klaus Johannis (hivatalosan: Iohannis) 1990 előtt egy ideig fizika szakos tanár, majd tanfelügyelő volt, az egykori kollégái, tanítványai úgy emlékeznek rá, mint aki komolysággal, lelkiismeretesen elvégezte a hivatásbeli feladatokat és pártutasításokat.

Az 1989. december 22-i hatalomváltást követően, 1990-ben lett a Romániai Német Demokrata Fórum tagja. 2000-től 2014-ig volt Nagyszeben polgármestere. Negyedik mandátumának közepe táján indult és győzött az államelnök-választáson. A romániai belpolitika egyik nagy meglepetését okozta, hiszen az első fordulóban csaknem egymillió szavazattal kapott kevesebbet legfőbb ellenfelénél (Victor Ponta), akit viszont a második fordulóban több mint egymillió szavazattal megelőzött!

Klaus Johannis 2014 nyarán lett a Nemzeti Liberális Párt tagja. Politikai és közéleti pályafutásának egyik érdekes epizódja 2009 végéhez kapcsolódik. Az államelnök-választás előtt megbukott a Boc-kormány, és az új kabinet alakítását előkészítve, a szociáldemokrata-liberális szövetség (USL) azt ajánlotta, ha Mircea Geoană lesz az államelnök, Klaus Johannist jelöli kormányfőnek, aki fel is függesztette nagyszebeni polgármesteri tisztségét. A választáson azonban Traian Băsescu győzött, és ő nem Johannist kérte fel kormányalakításra.

A Băsescu utódjaként tisztségben lévő és valószínűleg új mandátumra pályázó Klaus Werner Johannis nem bizonyult magyarbarát és általában nemzeti kisebbségbarát államvezetőnek. Négy és fél éves tevékenységével, döntéseivel, magatartásával, megnyilatkozásával nem érdemelte ki a bizalmat, hogy az erdélyi és romániai magyarok idén ismét tömegesen rá szavazzanak.
No, de hát ne legyünk most ünneprontóak, mondjuk inkább: Alles Gute zum Geburtstag! Boldog születésnapot!

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük