Felhívás!

Hintós forgalom

Romániában 98 éve létezik gépjármű-forgalomra is vonatkozó közlekedési rendszabály, az első ilyen jellegű törvényt Ferdinánd király hirdette ki 1921. július 23-án, írja az Evenimentul Zilei.

A kezdetleges KRESZ első cikkelye meghatározza, hogy autónak nevezendő minden olyan jármű, amely mechanikus meghajtású. A felsorolásban szerepel a személygépkocsi mellett a hintó, az autóbusz, a teherkocsi, a motorkerékpár, a tricikli, valamint minden ezekhez hasonló mechanikus meghajtású jármű. A második cikkely leszögezi, a gépjárművek számára szabad minden olyan közút, amelyeken állatvontatású járművek is közlekednek.

Abban az időben a hajtási jogosítvány nélküli közúti gépjárművezetés büntetése 1000-5000 lej és egytől három hónapig terjedő szabadságvesztés volt. Ittas állapotban történő gépjárművezetést 15 naptól három hónapig terjedő börtönnel büntettek. A hangjelző (duda, csengő, síp stb.) 1906-tól volt kötelező a járműveken. A XX. század első negyedében a bukaresti útszéli forgalmi táblák között lehetett olyant is látni, amely “sáncocskára” figyelmeztette a közlekedőket.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.