Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alig félezren a székely szabadság napján

Alig félezren a székely szabadság napján Románia

Péntek délután a tavaszi, napsütéses idő ellenére is kevés marosvásárhelyi vett részt a székely szabadság napján. Főleg idősebbek jelentek meg a Székelyföld autonómiaigényét hangsúlyozni hivatotteseményre. Bár a szervezők több ezer embert vártak, alig félezren gyűltek össze. A hosszúra nyúlt köszöntések után a tömeg a belvárosba vonult, ahol a szervezők  átadták kiáltványukat a kormány képviselőjének.

Marosvásárhelyen a már a kora délutáni órákban a szokásosnál nagyobb rendőri jelenlétet lehetett észlelni a város bejáratainál, a belváros közelében és a Postarét fele vezető útszakaszokon. A távolsági buszokat több alkalommal ellenőrizték, akkor is, ha menetrendszerű járatok voltak. Az ünnepség kezdete előtt már egy órával lezárták a Székely vértanúk emlékműve felé vezető utcát, elterelték a gépkocsikat, azonban az átjáró embereket nem ellenőrizték.

A helyszínen a bemelegítést a korondi és parajdi fúvószenekar biztosította. A távolabbról érkezők közül többen jelezték, hogy a buszok ellenőrzése során elvették a zászlórudakat, úgy ítélve meg, hogy azok fegyverként is használhatóak.

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács 2012-ben hozott határozata március 10-ét jelölte a székely szabadság napjának. 1854-ben e napon végezték ki Marosvásárhelyen bágyi Török János kollégiumi tanárt, martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és nagyváradi Horváth Károlyt, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját akarták újra fellobbantani.

 

Együtt a Miatyánkot

Az ünnepség kezdetén Ötvös József nyugalmazott református lelkész szólt az egybegyűltekhez, felemlegetve, hogy bágyi Török János  református presbiter volt. Arról beszélt, hogy az igazságtalanság elveszi a szabadságot, és ez történt 1854-ben is Marosvásárhelyen. Kifejtette: a Miatyánkot egyformán mondta akkor minden áldozat, és most is együtt mondhatják az egybegyűltek, felekezettől függetlenül.

Majdhogynem több volt a rendőr, mint az ünneplő

Fontos az autonómia

Szili Katalin miniszterelnöki tanácsos „székely barátaim”-ként szólította meg a tömeget, köszönetet mondva Izsák Balázsnak és az SZNT-nek, hogy évről évre megemlékeznek a vértanúkról. A székely összefogás napjának nevezte március 10-ét ünnepet, amikor emlékezni gyűlnek össze az emberek, akárcsak majd március 15-én. Az összetartozás fontosságáról beszélt, ami nélkül nem lehet megmaradni, a magyar nyelvet, kultúrát védeni, közösséget összefogni.

Véleménye szerint az Európában élő nemzeti kisebbségeknek nem könnyű az életük, hiszen megtörténik, hogy nem tudják használni anyanyelvüket, megőrizni kultúrájukat. Fontos, hogy Román állampolgárként a helyi magyar közösség tudja megőrizni kultúráját, nyelvét, hogy saját sorsáról dönteni tudjon. „Miért fontos az önigazgatás, az autonómia?” – tette fel a retorikai kérdést, majd válaszolt is rá: – „Európa 16 országában van autonóm közösség, amely a saját sorsáról dönt. Ez nem példa nélkül való, Európa ezen térségei sokkal fejlettebbek, gazdaságuk virágzik. Székelyföld autonómiájának megteremtése nemcsak a magyarok, hanem a többségi társdalom érdeke is. Most, amikor egy háború árnyékában élünk, sokan azt mondják, nem kell az autonómiával foglalkozni. Pedig most is fontos, ahogy fontos a béke megteremtése is. Kívánok sok erőt az autonómia megteremtése fele vezető úton!”

Hirdetés
Hirdetés

 

Nem szabad csüggedni!

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke egy bibliai áldással kezdte beszédét, majd a vértanú Pál apostolt idézte: minden nehézségünk ellenére nem csüggedünk. Kifejtette, nem a kétségbeesés érzetének kell uralkodnia az egybegyűlteken. Azokra a székely vértanúkra kell tekinteni, akik hittek a szabadságban, és ezért életüket adták; példaképek lehetnek ők ma is. „Manapság jogainkért és szabadságunkért vívott küzdelmünk nem jár életveszéllyel. A ma embere még a minimális kockázatvállalástól is visszariad, nemhogy érdemi, politikai, anyagi áldozatot hozna a közösségért, nemzetért. Politikusaink a nemzeti önrendelkezés ügyét vakvágányra juttatták. A kedvezőtlen külső körülmények közepette akadályfutást kell folytatnunk nemzeti közösségünk legfőbb célkitűzése, az erdélyi magyarok tényleges szabadságát biztosító közösségi önrendelkezés kivívása érdekében” – fogalmazott Tőkés László, többször hangsúlyozva: „nem adjuk fel!”

Az önrendelkezés a megoldás

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke arról beszélt, hogy számukra a székely szabadság nem csupán kampányszólam. Kiemelte: az elmúlt harminc évben a közösség legnagyobb fogyatkozása következett be. „A kommunizmus alatt az erdélyi magyarság száma nem fogyott, de a szabadság, a viszonylagos jóllét alatt a magyarság elveszítette közel negyven százalékát” – mondta.

Véleménye szerint ennek egyik oka az, hogy a regnáló politikai hatalom nem képviselte megfelelően a közösséget. Ma már nem beszélünk nyelvhasználatról, a vásárhelyi orvosi egyetem magyar karáról, ma már az is lehetetlennek tűnik, hogy egy egyházi gimnáziumot működtetni lehessen. Családfőként aggódom amiatt, hogy milyen nagyon visszaszorultunk az elmúlt harminc évbe, a székelyföldi településeink a legszegényebbek. Mi vár ránk, gyermekeinkre? A székely nép önrendelkezése a megoldás a problémára” – jelentette ki a pártelnök.

 

Külföldi, autonómiapárti vendégek

Üdvözölte az egybegyűlteket Erika Casajoana Daunert, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) párt nemzetközi bizottságának tagja, továbbá Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol szenátus tagja az Eusko Alderdi Jeltzalea/Partido Nacionalista Vasco (Baszk Nemzeti Párt) képviseletében és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiáját Kezdeményező Egyesület elnöke is. Angolul  és németül szóltak a jelenlevőkhöz, szavaikat magyarra fordították. Mindhárman úgy fejezték be beszédüket: autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek! Valamennyien a zászlóikat is elhozták, amelyeket a székely zászlók mellé tűztek ki.

 

Követelik Székelyföld autonómiáját

Izsák Balázs, a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke felolvasta a Székelyföld területi autonómiáját követelő kiáltványukat, amelyet eljuttatnak a román kormánynak. Ez nem sérti Románia területi egységét, nem sérti a Székelyföldön élő románok érdekeit, sem Románia alkotmányát – mondta Izsák. Székelyföld autonómiája azt jelenti, hogy a közösség maga oldja meg problémáit, igazgatja mindennapjait.

Felolvasás után a kiáltvány teljes szövege megjelent a Székely Nemzeti Tanács Facebook-oldalán. A jelenlevők  közfelkiáltással fogadták el. A székely szabadság napján részt vett Lukács Bence vezető konzul is más hivatalosságokkal egyetemben.

Simon Virág

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 10., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Nem a távolmaradók a hibások! Egyszerűen csak nem hajlandóak az emberek egy lerágott csontot tovább harapdálni! Politikusaink csúfot űztek belőle és kövzicc tárgyává tették az autonómiát! Isten őket úgy segítse!

 • User
  Dátum: 2023. március 11., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Azert van mindez, mert az RMDSZ-el karoltve addig hitegettetek es hazudoztatok a szekely nepnek, hogy mar lassan azok sem hisznek az autonomiaban, akik tiszta szivukbol hittek benne . Es sajnos nemcsak e megmozdulason fogytunk meg ,hanem maga a szekely nep is fogyatkozoban van ! Az a lenyeg, hogy az RMDSZ nincs fogyatkozoban, lassan mar csak ok maradnak meg itt Erdelyben, hiszen ok csak onmagukkal torodnek es nem a szekelyekkel. De nincsen semmi problema .Erdely nem fog ures maradni. Mar jonnek a nagypajszuak es koveteloznek ,meg epitik a zsinagogakat mint ahogyan Maramarosszigeten is teszik. Nekuk majd adnak autonomiat, mert ok jobban tudjak, hogy hogyan kell ezt kikovetelni !

 • User
  Dátum: 2023. március 11., 19:42
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez is mutatja, hogy több tartalommal és valós eredményekkel kellene megtölteni a nagy székelykedést, és nem csak szónoklatokkal, mert ilyen formában azokat az embereket, akiknek helyén a feje nem bírja megszólítai hosszú távon.

 • User
  Dátum: 2023. március 11., 22:33
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem kicsit, nagyon!Csak egyesek későn vették észre… ha anno az Olimp-félre egyezmény után
  felébredtek volna… domnu’Biela & Coo+ tov Iliescu & bandája fákutcsorbanpreuna’

 • User
  Dátum: 2023. március 13., 14:05
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ez miért meg lepo,hogy kevesen voltak?Az erős magyar képviselet a Bukaresti parlamentetbe, eljátszotta a bizalmat már regen és,az azt,hogy valakit is érdekelne a nyakkendős beszéd,ezért fordít a jó nép hátat lassan bármilyen ünnep is legyen.