Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A vízumkötelezettség eltörléséről tárgyalt a külügyminiszter Washingtonban

A vízumkötelezettség eltörléséről tárgyalt a külügyminiszter Washingtonban Románia

A román állampolgárok vízumkötelezettségének eltörléséről tárgyalt kedden Washingtonban Bogdan Aurescu külügyminiszter Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszterrel.

Hirdetés
Hirdetés

A bukaresti külügy tájékoztatása szerint a román diplomácia vezetője a találkozón elmondta, Románia bevonása az amerikai vízummentességi pogramba (Visa Waiver) a két fél közös célkitűzése, és része a Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségéről szóló 2011-es dokumentumnak.

Bogdan Aurescu üdvözölte Alejandro Mayorkas október 26-i nyilatkozatát, amely szerint Wasinghton bevonni készül Romániát a vízummentességi programba. Ezt a szándékot az amerikai belbiztonsági miniszter a keddi találkozón is megerősítette. Alejandro Mayorkas közölte, hogy az Egyesült Államok kész együttműködni Bukaresttel a célkitűzés mielőbbi eléréséhez, hangsúlyozva, hogy ehhez mindkét fél erőfeszítéseire szükség van.

A találkozón egyezség született arról, hogy a román vízummentesség eltörlését előkészítő közös munkacsoport gyakrabban ülésezzen.

Bogdan Aurescu arra kérte amerikai tárgyalópartnerét, hogy folytassák a rendszeres egyeztetéseket a román állampolgárok vízumkérelem-elutasításainak okairól. Az Egyesült Államok a 2020-es amerikai pénzügyi évben a romániai vízumigénylések mintegy 10 százalékát utasította el. Ezt az arányt 3 százalék alá kell csökkenteni ahhoz, hogy Románia részt vehessen a vízummentességi programban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük