Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tarlótüzek jelentette veszélyre figyelmeztette a belügyminiszter a helyhatóságokat

A tarlótüzek jelentette veszélyre figyelmeztette a belügyminiszter a helyhatóságokat Románia

Lucian Bode belügyminiszter kedden felszólította a helyhatóságokat, tegyenek meg minden az illegális tarlótüzek megelőzése érdekében, és „azonnal” sújtsanak le azokra, akik a száraz növényzet meggyújtásával veszélybe sodorják az embertársaik életét és javait.

Hirdetés
Hirdetés

A prefektusokkal tartott távértekezletén a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a bozót- és erdőtüzeket rendszerint a száraz növényzet szándékos elégetése okozza, a klímaváltozás okozta hőhullámok pedig kedveznek a lángok terjedésének. „A tarló- és az erdőtüzek problémájának megoldása nem tűr halasztást” – figyelmeztetett a belügyminiszter.

Lucian Bode elmondta, az erdőállományt, a talaj minőségét veszélyeztetik és a környezetet is szennyezik azok, akik az udvarukon, kertjükben és a lakóépületek közelében lévő telkeken elégetik a száraz növényzetet. Az ellenőrizetlenül hagyott lángokat ugyanis könnyen terjeszti a szél, és jelentős anyagi károk is keletkezhetnek.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a hatályban lévő törvények szerint a mezőgazdasági kifizetési ügynökség megtagadhatja a támogatás folyósítását azoknak a gazdáknak, akik a hatóságok engedélye nélkül tarlótüzeket gyújtanak. Felkérte a prefektusokat, hogy a tűzoltóssággal, rendőrséggel és csendőrséggel együttműködve tájékoztassák erről a mezőgazdasági termelőket. „Senki nem hivatkozhat majd arra, hogy nem ismeri a törvényt, ha korábban tájékoztatták a jogszabályokról” – fogalmazott Lucian Bode.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük