Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Másodfokú viharriasztás lép érvénybe szerda délután 16 megyében

Másodfokú viharriasztás lép érvénybe szerda délután 16 megyében Életmód

Viharos időjárásra vonatkozó narancssárga, illetve sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzést is kibocsátott szerdán az Országos Meteorológiai Szolgákat. A másodfokú riasztás 16 megyére, az elsőfokú tíz megyére és Bukarestre érvényes.

Hirdetés
Hirdetés

A narancssárga jelzésű viharriasztás szerda 14 órától csütörtök 6 óráig tart, és Argeş, Bákó, Brăila, Brassó, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Hargita, Ialomiţa, Prahova, Tulcea, Vâlcea, illetve Vrancea megyére terjed ki.

A jelzett időszakban Muntenia északi és keleti térségeiben, Dobrudzsa nagy részében, Moldva déli és Erdély délkeleti régióiban, illetve helyenként a Déli- és a Keleti-Kárpátokban 70-90 km/h-s széllökésektől és villámlásoktól kísért záporok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 30-40, elszórtan az 50-70 litert négyzetméterenként.

A sárga jelzésű riasztás szerda 10 órától csütörtök 8 óráig tart, és Bákó, Konstanca, Giurgiu, Hargita, Iaşi, Neamţ, Szeben, Teleorman, Vâlcea, Vaslui megyére, illetve Bukarestre terjed ki.

A jelzett időszakban az érintett térségekben villámlásoktól kísért záporokra, helyenként szélviharokra és jégesőre lehet számítani. Hasonló légköri instabilitás várható szerdán Munteniában, Moldva nagy részében, helyenként Erdélyben és Oltenia északkeleti régióiban, illetve csütörtökre virradóra Dobrudzsában is. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben több erdélyi folyószakaszon

Több folyó vízgyűjtő medencéjére rendeltek el szerdán elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget a hidrológusok. A riasztás csütörtök reggelig van érvényben.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) prognózisa szerint szerda 12 órától csütörtök 10 óráig nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Kis-Küküllő (Hargita, Maros és Fehér megye), Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Szeben és Fehér megye), Olt (Hargita, Kovászna, Bassó, Szeben, Vâlcea és Argeş megye), Argeş (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ialomiţa megye), Buzău (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Rm. Sărat (Buzău és Vrancea megye), illetve Putna (Vrancea megye).

Az árvízriadó a következő folyókat is érinti: Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), Szeret (Bákó, Vrancea és Galac megye), Jijia (Botoşani és Iaşi megye), Prut (Vaslui és Galac megye), illetve az összes dobrudzsai folyó (Tulcea és Konstanca megye).

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 18., 20:55
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A tegnapi viharocska után, elővettem a kártyát, s hát árvíz volt benne. No, mondok, ezek a kártyák, honnan a fészkesből tudják: Telefonáltam a meteosoknak. Szembe kérdeztek: -Honnan tudja? Mondom. – Érzem. Lecsapták a kagylót. Most ahogy kinézek, látom igazam volt. Vajon ők, hogy érzik magukat?

 • User
  Dátum: 2021. augusztus 19., 16:19
  ÉRTÉKELÉS: 1

  gyenge nyári zápor- elsőfokú viharriasztás
  ha dörög is- másodfokú viharriasztás
  dörög, villámlik és szél is van- harmadfokú viharriasztás
  kisebb vihar- vészhelyzetet hirdetnek
  vihar jégesővel- a kormány lemond
  vihar erős jégesővel – összeül a legfelsőbb védelmi tanács
  árvíz keletkezik- ráfogják, hogy Soros idézi elé az egészet, a kormány a helyén marad
  az árvíz súlyosabb károkat okoz- a legfelsőbb védelmi tanácsot feloszlatják, Johannis jó napot kíván a magyaroknak
  a vihar súlyos károkat okoz, emberéleteket is követel- Catu bejelenti a gazdasági növekedést, soha nem látott fejlődés veszi kezdetét Székelyföldön is. Tamás Sándor bejegyzést ír a Facebookra: „megígértük, megcsináltuk”.