Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tagországok közötti megkülönböztetés felszámolása lesz a román uniós elnökség fő célja

A tagországok közötti megkülönböztetés felszámolása lesz a román uniós elnökség fő célja Románia

Az Európai Unió tagállamai közötti összetartást, a megosztottság csökkentését, a régi és az új tagállamok közötti megkülönböztetés felszámolását nevezte meg a 2019 első félévében esedékes román uniós elnökség fő célkitűzéseiként Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A politikus a bukaresti parlament szerdai együttes ülésén mutatta be a Kohézió mint közös európai érték mottóval megszervezendő román uniós elnökség prioritásait.

Meg kell haladni a régi és az új tagállamok, a nyugati és a keleti országok szembeállítását, az EU-nak nem lehetnek többé első- és másodosztályú polgárai, a tagországokat azonos mércével mérő, egyenlő bánásmódban részesítő unióra van szükség – hangoztatta a román kormányfő, kifejezve reményét, hogy 2019 az Európai Unió újjászületésének és megerősödésének évévé válik.

Románia egységesebb, jobb és „európaibb” Európát akar, és az uniós elnökség kiváló alkalmat teremt számára, hogy beleszóljon a jövőtervezésbe, hiszen a május 9-i nagyszebeni csúcstalálkozón kell majd a brit kilépés utáni uniónak irányt szabni, valamint a román elnökség idején tartják az európai parlamenti választásokat is – magyarázta Dăncilă.

Hirdetés
Hirdetés

A politikus a kohézió erősítésének gazdasági vetületei között a kevésbé fejlett térségek felzárkóztatását emelte ki, ami szerinte csökkentené az unió gazdagabb országainak munkaerő-elszívó hatását, másfelől új piacokat nyitna számukra. A társadalmi kohézió növelésétől az unióba vetett bizalom erősödését reméli, az összetartás politikai dimenzióját részletezve pedig Dăncilă arra helyezte a hangsúlyt, hogy az EU „nagy családjának” minden tagja tiszteletet, méltányos bánásmódot érdemel, egy ilyen közösségben nem lehet elfogadni a kettős mércét.

Dăncilă szerint a román uniós elnökség négy pillérre – a konvergenciára, a biztonságra, az EU globális szerepére és az európai értékközösségre – alapoz. Az unió biztonságának növelése érdekében Bukarest a kibervédelem, a külső határok védelme és a terrorizmus leküzdése terén szeretne előrelépést elérni, ugyanakkor új megoldásokat akar keresni a migrációs válság kezelésére, tekintettel arra, hogy ebben a kérdésben nem sikerült eddig egységes álláspontot kialakítaniuk az uniós vezetőknek.

A belpolitikai feszültségekre utalva Dăncilă megerősítette, hogy Románia felkészült az EU tanácsa soros elnökségének ellátására, ugyanakkor visszafogottságra és méltóságteljes viselkedésre intette politikustársait, azt kérve tőlük, hogy tegyék félre fél évre önös érdekeiket, és ne veszélyeztessék az ország külföldi megítélését.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük