Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PSD várhatóan nem javasol kormányfőjelöltet az államfőnek a hétfői találkozón

A PSD várhatóan nem javasol kormányfőjelöltet az államfőnek a hétfői találkozón Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) várhatóan nem javasol miniszterelnök-jelöltet az államfőnek a hétfői, Cotroceni-palotában tartandó találkozón.

Hirdetés
Hirdetés

Erről vasárnap beszélt a Prima Tv-nek nyilatkozva Vasile Dîncu. A PSD Országos Tanácsának elnöke azzal érvelt, hogy előbb szeretnék megismerni Klaus Iohannis elképzeléseit a politikai válság feloldásáról. Szerinte az államfő hozzájárult a válsághoz Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök támogatásával, ezért az ő felelőssége megoldást találni az új kormány beiktatására.

„Elemezzük a helyzetet, és hétfőn reggel, a cotroceni-i találkozó előtt meghozzuk a döntésünket (a PSD esetleges kormányfő-jelöltjéről – szerk. megj.). (…) Az Országos Tanács ülését is összehívjuk, ha szükséges. Most azonban határozatlanok vagyunk, mert nem ismerjük az államfő szándékait” – mondta Vasile Dîncu.

A politikus emlékeztetett Klaus Iohannisnak arra a kijelentésére, hogy soha nem bízna meg PSD-s miniszterelnök-jelöltet kormányalakítással. Gyanúja szerint az államfő csak időt akart nyerni azzal, hogy csak a kormány bukása utáni hétre ütemezte be találkozóját a parlamenti pártok vezetőivel.

„Tudni akarjuk, hogy forgat-e a fejében valamilyen megoldást, nincs értelme miniszterelnök-jelöltet javasolnunk, ha ezt nem is kéri tőlünk. Úgy gondoljuk, hogy az államfő terve a választások után megalakult koalíció helyreállítása” – jelentette ki Vasile Dîncu.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti frakciókkal.

„A PSD csúfot űzne a választóiból, ha támogatna egy kisebbségi PNL-kormányt”

Vasile Dîncu szerint a Szociáldemokrata Párt nem fog támogatni egy kisebbségi liberális kormányt, és elfogadhatatlannak tartaná, ha ismét Florin Cîţu kapna kormányalakítási megbízást.

Kifejtette, a szociáldemokraták „csúfot űznének a választóikból”, ha Nemzeti Liberális Pártból és az RMDSZ-ből álló, kisebbségi kormányt támogatnának a parlamentből. Emlékeztetett arra, hogy a PSD-nek most kollektív vezetése van, a stratégiájukról nem hány ember, hanem egy közel száz fős testület, az Országos Politikai Bizottság dönt.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a párt álláspontja, ha Klaus Iohannis újra Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, Vasile Dîncu kijelentette: a párt politikai bizottságának korábbi határozata értelmében ezt elfogadhatatlannak tartanák. „Ezt elutasítnánk, hiszen a mi bizalmatlansági indítványunk buktatta meg Cîţut” – jelentette ki.

Vasile Dîncu úgy véli, hogy Klaus Iohannis hibázott akkor, amikor a miniszterelnöknek alkalmatlan Florin Cîţu mellé állt, és most az államfő „időhúzásra játszik”. Ugyanakkor szerinte „súlyos hiba lenne” a választások után megalakult koalíció helyreállítása, Florin Cîţu irányítása alatt.

Arra a kérdésre, hogy a kormányt megbuktató ellenzéki pártok miért nem javasolnak egy közös miniszterelnök-jelöltet, Vasile Dîncu kijelentette: a három alakulat „matematikailag” valóban parlamenti többséget alkot, ám „összeférhetetlenek”. Emlékeztetett arra, hogy amikor még kormányon volt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kizárta az együttműködés lehetőségét a PSD-vel.

A politikus cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a PSD alkut kötött a PNL-vel egy kisebbségi liberális kormány parlamenti támogatásáról. „A tetteink végül cáfolni fogják ezeket fake news-okat” – fogalmazott Vasile Dîncu.

Ciolacu: ha lesz parlamenti többségünk, visszatérünk kormányozni

A Szociáldemokrata Párt vállalná a kormányzást, ha a parlamenti többség támogatását élvezné – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu.

A PSD elnökét a párt székhelyén kérdezték arról az újságírók, kizártnak tartja-e, hogy az általa vezetett alakulat ismét kormányra lépjen.

„Ha lesz parlamenti többség, amely támogatja a kormányt, visszatérünk kormányozni” – válaszolta.

Ciolacu azonban kizártnak tartja, hogy a PSD a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát támogassa.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük