Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A PMP a Nép Ügyvédjéhez fordult a magyar nyelvhasználat miatt

A PMP a Nép Ügyvédjéhez fordult a magyar nyelvhasználat miatt Románia

A Népi Mozgalom Párt (PMP) a Nép Ügyvédjéhez fordult a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban, mert meglátásuk szerint a jogszabály megszegi az alkotmány több cikkelyét, ugyanakkor hátrányosan érinti a román nyelv hivatalos jellegét – jelentette be pénteken Marius Paşcan, a párt alsóházi frakcióvezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A beadvány szerint a közigazgatási törvénykönyv túllép az alkotmány korlátozó előírásain, ami a kisebbségek nyelvhasználatát illeti, amennyiben azokban a településekben, amelyekben a kisebbségek számaránya meghaladja a 20 százalékot, nem csak az önkormányzatokban és a dekoncentrált intézményekben teszi kötelezővé a kisebbségek nyelvének használatát, hanem az alárendelt intézményekben is.

A PMP kifogásolja, hogy a jogszabály lehetőséget teremt az önkormányzatoknak arra, hogy engedélyezzék a kisebbségek nyelvhasználatát azokban a településekben is, ahol számarányuk nem éri el a 20 százalékot, jóllehet az alkotmány ehhez az arányhoz köti ezt a jogot, és ez „hátrányosan érinti a román nyelv hivatalos jellegét”.

A dokumentum aláírói szerint, ha egy formanyomtatványt magyarul is ki lehet tölteni, akkor két hivatalos dokumentum jön létre, ami hivatalos jelleget ad a kisebbségi nyelvnek, s ez ellentmond az alkotmánynak. A beadvány az Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Chartáját idézi, amely szerint a kisebbségi nyelvek védelme nem történhet a hivatalos nyelvek kárára.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük