Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A nők biztonságáért tüntettek Bukarestben

A nők biztonságáért tüntettek Bukarestben Románia

A nők egyenjogúságáért küzdő FILIA egyesület vasárnap délután szervezte meg „Együtt a nők biztonságáért” tüntetését a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren.

„Azért vonultunk ma utcára, mert azt akarjuk, hogy a nők és a lányok biztonságban élhessenek. Ma egy jobb világért vonultunk az utcára, amely mentes a nemi alapú erőszaktól, de ettől a világtól még messze vagyunk. Tavaly több mint 5900 nemi erőszak, szexuális zaklatás, kiskorúakkal való közösülés ügyét regisztrálta a rendőrség. Ez naponta átlagosan 16 esetet jelent. A szexuális erőszak legtöbb formáját nem jelentik be, elrejtik, mert félünk, hogy a hatóságok felelősségre vonnak minket, hogy nem hisznek nekünk. Félünk, hogy azzal vádolnak majd, hogy provokáltuk az elkövetőket” – mondta Andrea Bragă, a FILIA egyesület képviselője.

Hozzátette: európai ajánlások szerint az államnak minden 200.000 nő után létre kellene hoznia egy központot a nemi erőszak áldozatainak számára. Véleménye szerint ez 50 központot jelentene Romániában, azonban az állam 30 évnyi demokrácia után is csupán 10 ilyen központot nyitott meg sürgősségi kórházakban, és ezeket is a tavaly, európai alapokból. Ezeknek a központoknak azonban nincs fizetett személyzete, amely biztosítaná a működést – hangsúlyozta.

„A hatóságok körében sok az előítélet, ami elriasztja az áldozatokat attól, hogy bejelentést tegyenek a szexuális erőszakról. Tudjuk, hogy vannak ügyészek és bírák, akik azt mondják, hogy egy 11 éves kislány valószínűleg beleegyezését adta egy felnőtt férfival való szexuális aktushoz. Úgy gondolják, a lány hibája, mert rövid szoknyát viselt, mert talán provokálta a férfit, vagy talán azért, mert roma, és nekik ilyen a hagyományuk. Nincs szükségünk rasszizmusra és szexizmusra a bíróságokon. A rasszizmusnak és a szexizmusnak nem kellene jelen lennie a román társadalomban” – fogalmazott a FILIA képviselője.

Hozzátette: megfelelő költségvetést kérnek a tanácsadási szolgáltatásokra, a képzett személyzet fizetésére, hogy azok szakszerűen dolgozhassanak és valódi támogatást nyújthassanak a szexuális erőszak túlélőinek. A törvények módosítását követelik annak érdekében, hogy 16 éves kor alatt ne lehessen szó arról, hogy a kiskorú beleegyezését adta a szexuális aktushoz.

„Biztonságban akarunk lenni az utcán és otthon”, „Szabadok, szabadok, szabadok, erősek vagyunk”, „Legyünk szolidárisak, fogjunk mind össze”, „A közöny erőszakot szül” skandálták az Egyetem téren gyülekező tüntetők, majd elindultak a Győzelem (Victoriei) tér felé.

forrás: Agerpres

fotó: Centrul FILIA/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 24., 12:48
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Lassan megfagyunk és éhen halunk, de az ilyen „semmi” tüntetések most kezdődnek! Védjük a melegeket, a nőket, menekülteket, cigányokat! Égetőbb problémák vannak!!!!
  Engem nő is molesztált, meg zaklatott!😂🤣 Szegény férje…..🤣🤣🤣
  Amelyik férj a feleségét veri, nem ember!
  Amelyik nő türi, az sem ember!!! Sajnos sok nő a vagyont nézi!!! Sok lányos szülő is tékozlóbb és a jövendőbeli vejtől várja gyereke anyagi biztonságát! A kis Barbi babájuk meg lassan box zsákká alakul 1-1 idióta férj mellett!