Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániába érkezett két francia haditechnikai eszközökből álló konvoj

Romániába érkezett két francia haditechnikai eszközökből álló konvoj Románia

Vasárnap este két francia haditechnikai eszközökből álló konvoj érkezett Nagylaknál az országba.

Az első konvoj könnyű gyalogsági páncélosokból, a második nehéz gyalogsági páncélosokból áll – tájékoztatott Facebook-oldalán a védelmi tárca.

A NATO-harccsoport képviseletében Alexandre de Feligonde francia ezredes, a Dél-keleti Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság részéről pedig Tiberiu Cojocaru ezredes fogadta a konvojokat.

A konvojok a Nagysinken (Cincu) állomásozó NATO-harccsoport technikai felszereltségét erősítik meg.

A védelmi minisztérium azt is közölte, hogy a logisztikai művelet, amelynek során a franciaországi Mourmelon-le-Grande bázisról több mint 2000 kilométeres távolságon, kerekeken szállították a felszerelést Nagysinkre, a Balaur (Sárkány) Művelet nevet kapta.

A NATO-harccsoportot májusban hozták létre a katonai szövetség Romániába telepített többnemzetiségű gyorsreagálású haderejéből. Franciaország saját javaslatára vette át a keretország szerepét; a NATO legütőképesebb alakulataként számon tartott, Romániában állomásozó francia zászlóalj rotációval integrál Belgiumból és Hollandiából érkező csapatokat – emlékeztet a védelmi tárca.

A madridi védelmi tárca közleményére hivatkozva a román lapok arról is beszámoltak, hogy Spanyolország nyolc F/A-18 Hornet típusú többcélú harci repülőgépet és 130 katonát küld romániai szolgálatra, hozzájárulva az Ukrajna elleni orosz offenzívára adott szövetséges válaszlépésekhez. A közlemény szerint Spanyolország múlt héten nagy hatótávolságú légvédelmi radart helyezett üzembe Romániában a Fekete-tenger partján, amely jövő év márciusig, vagy szükség esetén júniusig folyamatos légtérmegfigyelést biztosít a NATO keleti szárnyán.

forrás: Agerpres/MTI

fotó: Védelmi Minisztérium/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük